RU  UA

День соборності України-2021: як відзначають свято в умовах пандемії

22 січня українці відзначають День Соборності. Традиційно люди вишиковуються в "живий ланцюг", аби відзначити об'єднання країни. Цьогоріч через локдаун будь-які масові зібрання людей заборонені, тому акція буде віртуальною.

Про історію Дня Соборності, та як приєднатися до акції - дивіться у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Більше 100 років тому, 22 січня 1919 року, Українська та Західноукраїнська Народні Республіки офіційно об'єдналися в єдину державу. Тоді ж у Києві на Софійській площі підписали Акт Злуки. Офіційним для українців це свято стало у 1999-му році за президенства Леоніда Кучми.

Основна традиція свята - так званий "живий ланцюг" - бере початок з 90-х років. У цей день українці по дорозі між Києвом та Львовом взялися за руки, відзначивши об'єднання країни. Живий ланцюг створюють донині. Щороку у Києві його вибудовують вздовж моста Патона, який сполучає правий та лівий берег столиці. Це символізує об'єднання Сходу та Заходу країни. У руках люди зазвичай тримають жовто-блакитні прапори та плакати з патріотичними гаслами.

Цьогоріч чи не вперше за увесь час існування свята живого ланцюга не буде. Ланцюг замінять віртуальним - між Києвом та Сімферополем. Він простягнеться на понад тисячу кілометрів і 5 разів перетне Дніпро.

Щоб стати у ланцюг, потрібно авторизуватися на сайті акції через соціальні мережі. Аватарки всіх учасників акції вишикуються в ряд.