RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Навесні і влітку Україну будуть атакувати бурі, грози і шквали: синоптики здивували прогнозом

Природний феномен Ла-Нінья кардинально впливатиме на погоду в Україні навесні і влітку.

Про це пише "Сегодня".

Суть Ла-Нінья в тому, що це явище жене теплу воду від берегів Перу і Чилі в сторону Індонезії і Австралії. Через що на поверхню піднімається холодна вода з морських глибин, і похолодання приходить в певні регіони.

Зворотне явище, коли температура води і повітря біля узбережжя Південної Америки підвищується, зветься Ель-Ніньо. І як попереджають синоптики, в 2021 році Ла-Нінья буде найпотужнішим за останні 10 років, і українці відчують це на собі.

За словами кліматолога Віри Балабух, 2021 рік виявиться менш жарким і сухим, ніж минулий.

"Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці. Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж в минулому році. А циклони, як відомо, несуть опади - дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами ", - попереджає Віра Балабух в спілкуванні з журналістами.

Синоптик не виключає, що влітку погода може побити рекорди з температурними "гойдалками".

Прогноз на весну

Початок березня запам'ятається снігом, дощами і морозами, в другій декаді ненадовго загляне весна, а справжнє тепло варто очікувати ближче до квітня. Потепління очікується до 20-х чисел, але воно знову буде недовгим через дощі. Перша половина травня буде дощовою але теплою, а до кінця місяця синоптики прогнозують спеку.

Прогноз на літо

У першій декаді червня часті дощі зі спекою, і тільки в середині місяця не очікуються опади. Липень теж буде спекотним, але дощовим з грозами. Пік спеки прогнозується на другу декаду. Перша половина серпня буде посушливою, а до кінця місяця очікуються дощі з похолоданням.

Раніше ми розповідали, що Україна атакують снігопади з морозами до -24 градусів.