RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Смертельні ігри в соціальних мережах: в Нацполіціі назвали головні причини дитячих самогубств

У соцмережах активізувалися "групи смерті" та інші небезпечні "ігри", якими захоплюються українські школярі та які провокують їх на самогубства.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомила начальник управління ювенальної превенції Нацполіціі Лариса Зуб.

За її словами, самогубства дітей і підлітків в Україні досить поширені.

"За минулий рік було 137 завершених суїцидів серед дітей від 8 до 17 років. Найбільше суїцидів скоюють діти від 14 до 17 років. Частіше - хлопчики, вдвічі рідше - дівчата. Дівчата, як правило, роблять демонстративні спроби суїциду", - розповіла співробітниця поліції.

Встановити причину самогубства не завжди вдається. "Дуже часто бувають випадки, коли діти здійснюють самогубство, і поліція, перевіряючи причини, не знаходить ні записок, ні будь-яких передумов до того, що на дитину психологічно впливали", - додала Лариса Зуб.

З відомих причин найчастіше називають конфлікт з дорослими або однолітками, буллінг в школі, нерозділене кохання, а також сумнозвісні "групи смерті" в мережі. Ці "ігри" в соціальних мережах близько 5 років тому були популярними серед підлітків. Одна з найвідоміших - "Синій кит", але зустрічалися і варіації: "Тихий будинок", "Чумацький шлях", "NaN", "F57", "Розбуди мене о 4:20". Фінальна мета гри - вчинення самогубства.

Вперше інформація про існування таких груп з'явилася в Росії в 2016 році, а в лютому 2017 року в Нацполіції України відрапортували, що за адміністрування груп смерті затримали студентів з Києва.

У поліції підтверджують, що зараз такі ігри в соцмережах активізувалися.

"Це не нові ігри, просто періодично вони активізуються. Наприклад, не так давно була виявлена дівчина, яка була куратором однієї з таких ігор, і втягнула 13 дітей в спілкування, пов'язане зі схилянням до вчинення суїциду. На даний момент вона перебуває на лікуванні, у неї психічні відхилення ", - зазначає Лариса Зуб.

Детальніше про хвилю моторошних самогубств, яка прокотилася серед українських підлітків читайте в матеріалі "Апострофа": Україну охопила хвиля дитячих самогубств: як вберегти свою дитину від біди