RU  UA

У людей немає вибору: лікар назвав ключові проблеми з вакцинацією від COVID-19 в Україні

У деяких європейських країнах пропонують літнім людям можливість вибирати вакцину від коронавірусної інфекції, якою вони будуть робити цю процедуру. Українці, на жаль, не мають такого вибору.

Про це розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV президент Українського медичного клубу Іван Сорока.

За його словами, у громадян України повинен бути вибір можливості вакцинуватися, а для цього потрібна велика кількість вакцин. Однак, в процесі вакцинації існують серйозні проблеми.

"Експерти Українського медичного клубу вважають, що дуже багато недоробок в контексті кількості бригад вакцинації, можливості доступу навіть декретованих груп до вакцинації. Не всі лікарі мають можливість отримати вакцину. Не мають можливості отримати щеплення працівники аптек - тобто провізори, фармацевти. А це ключові категорії, на які треба звертати увагу. Не мають можливості отримати вакцину працівники приватних закладів охорони здоров'я, що працюють на первинної та вторинної ланках з Коронавірусние пацієнтами, які підписали договори з Національною службою здоров'я ", - зазначив Іван Сорока.

Також він зазначив, що експертне співтовариство бентежить проблематика самих поставок в Україну.

"У нас є Державне закупівельне агентство, а ми використовуємо якісь інші інструменти. Платимо посередникам якісь кошти, які могли б заощадити і придбати більшу кількість вакцин. На нашу думку, для того, щоб правильно вакцинувати більшу кількість людей, потрібна більша кількість вакцин.Тобто і Pfizer-Biotech, і Moderna ", - підкреслив Іван Сорока.

Крім того, президент Українського медичного клубу повідомив, що в багатьох країнах є вікові обмеження щодо застосування вакцини CoviShield.

"У нас таких обмежень немає. Наші керівники в МОЗ кажуть, що у людей не буде вибору, а в багатьох країнах світу з CoviShield обмеження 65 років. І в Німеччині, наприклад, чітко пишуть в запрошенні, що ви будете щеплені або вакциною Moderna, або Pfizer-Biotech. Але це пацієнтам старше 65 років. Інші пацієнти не знають, якими вакцинами вони робитимуть щеплення ", - стверджує Іван Сорока.

Детальніше про те, яким повинен бути підхід до вакцинації в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Нашим людям похилого віку вводять вакцину, на яку в світі є вікові обмеження - Іван Сорока