RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Екс-глава розвідки передбачає активність в Україні російських диверсантів і шпигунів

Колишній глава Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розповів про можливі дії російських спецслужб на тлі загострення військового конфлікту на Донбасі.

Про це він написав в авторській колонці спеціально для "Апострофа".

За його словами, "нова холодна війна" буде пов'язана з погрозами локальних диверсій, зокрема, можливі підриви окремих об'єктів на лінії розмежування.

"У випадку загострення конфлікту, вірогідні підриви під'їзних та залізничних шляхів, за якими здійснюється забезпечення українських військ. Але хоча б один факт такого диверсійного акту - це практично заявка на війну. Тому таких операцій ми поки не припускаємо", - написав він.

Також, на думку Миколи Маломужа, малоймовірні нападу на стратегічні об'єкти, зокрема українські АЕС.

"Це буде виклик вже глобальної безпеки, проти винуватця підніметься весь світ, а в разі катастрофи Росія сама буде страждати багато десятків років", - підкреслив екс-глава української зовнішньої розвідки.

У той же час Маломуж прогнозує активність з боку так званих російських "кротів" і "резидентів".

"Росії зручно адаптувати їх тут. Багато представників спецслужб Росії з тих, хто був раніше, залишилися тут. Вони давним-давно займають ряд важливих посадових посад - в ЗСУ, в політичних органах, рухах і партіях, на регіональних та центральних рівнях. Це не значить, що агентів будуть спускати з парашутом - нових зараз буде важко адаптувати. Шпигунство відіграє значну роль, в рамках якого будуть розроблятися проекти на державному рівні. Тому що мільйони людей ти не завербуешь. Але можна схилити їх на свій бік в рамках інформаційної війни " , - припускає експерт.

На його думку, ті агенти російських спецслужб, які працюють більш глибоко, працюватимуть тихо, а пропагандисти стануть діяти більш відверто і цинічно.

Як повідомляв "Апостроф", українська сторона СЦКК заявила про грубі порушення з боку збройних формувань РФ і її найманців на Донбасі.