RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін зрозумів, що може загрожувати всім війною: чому Росія почала збирати війська

У світі почалася нова холодна війна

У світі почалася нова холодна війна Володимир Путін Фото: Getty Images

На фоні останнього загострення ситуації на Донбасі та концентрації російських військових сил поблизу українських кордонів, РФ розміщує війська і на кордоні із Європою. Війська НАТО перейшли у стан бойової готовності. У відповідь на це, голова російського МЗС Сергій Лавров заявив про "загрозу руйнування України", якщо Захід підтримає спроби Києва звільнити окуповані території Донбасу збройним шляхом.

Зараз почалася нова холодна війна. Треба бути готовим до посилення пропаганди і диверсійних дій в Україні. Також є необхідність створення нового формату колективної безпеки Заходу із залученням Києва. Такі думки висловив "Апострофу" екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України МИКОЛА МАЛОМУЖ.

Зараз Росія здійснює глибокий тиск і на Україну, і на наших партнерів, аби примусити нас до виконання " Мінських угод". Але оскільки Кремлю не вдається реалізувати "Мінськ-2" за своїм сценарієм, ми не йдемо на поступки, не виконуємо політичну частину і не створюємо контрольований із Москви анклав на Донбасі, Росія активізувалася на всіх фронтах.

Це вже не просто обмін гучними заявами. З одного боку, РФ розширює гостру фазу конфлікту на Донбасі – це обстріли із жертвами. Таким чином вони намагаються тиснути на Німеччину і Францію, аби нас примусили до виконання Мінських угод за сценарієм Росії. Це перша складова, а друга – перегрупування військ на західних кордонах Росії, проведення там навчань, проведення навчань у Криму. Нагнітається ситуація на кордонах України і Балтійських країн. Це є загроза і країнам НАТО – там уже заявили про готовність до військових операцій. Все це є складовими силового формату тиску.

Москва показує, що вона готова до наступальних операцій з боку України. Все це робиться під прикриттям фейкової концепції, що Україна готує силову операцію на Донбасі і військове звільнення Криму. Для цього вони використовують слова деяких наших політиків – скажімо, начальника нашого Генштабу Руслана Хомчака, що, якщо президент Зеленський дасть команду про військове звільнення Донбасу, ми готові її виконати. Тож у Кремлі роблять заяви, які мають на меті перекинути провину із нагнітання військової ситуації із Росії на Україну.

Путін показує, що може домінувати

Відео-конференція між Ангелою Меркель, Еммануелем Макроном та Володимиром Путіним, яка відбулася 30 березня, почалася не з Донбасу. Говорили про питання економічні, енергетичні, фінансові, деякі геополітичні.

Одним із питань був "ковід", бо це глобальна проблема, пов'язана із величезними економічними і людськими втратами. Тому серед всього іншого Путін пропонував Німеччині і Франції і російську вакцину "Спутнік V". Деякі країни на таку пропозицію вже прекрасно зреагували – австрійці, угорці, чехи, італійці вже ведуть виробництво. Але Німеччина і Франція більше налаштовані на Pfizer i Moderna, тому питання вакцини для них не є критичним. Для них критичними є, наприклад, газові схеми і прибутки, які вони отримають, коли газ піде в обхід України. Тож Путін під час цих переговорів вирішував комплексну задачу.

"Спутнік" росіяни пропонують і нам, до речі, акцентуючи увагу, що у нас немає вакцини. Тому можна сказати, що зараз іде й вакцинна війна.

А Донбас був під завершення конференції 30 березня, після того, як Німеччина і Франція побачили, як багато питань залежить від Росії. У Москві розраховували, що європейські лідери приймуть бік Кремля і будуть тиснути на Зеленського задля виконання Мінських угод. Те ж саме стосується і Білорусі – в Кремлі сподіваються, що Берлін і Париж визнають її регіоном, який контролюється Росією.

Путін бачить, що він зараз може домінувати, може погрожувати війною. Він демонструє, що як геополітичний гравець він готовий конкурувати з НАТО. Російські політики, наприклад, з Держдуми уже не раз заявляли, що росіяни готові пройти аж до Адріатичного моря або до Атлантичного океану. Це велика інформаційна війна з метою демонстрації перспективи широкомасштабної війни. Хоча ми оцінюємо, що на сьогоднішній день вона є нереальною.

Зараз Кремль нав'язує Україні прямий діалог з бойовиками і Путін просував цю ідею в розмові із Меркель і Макроном. Росіяни хочу донести до Німеччини і Франції свою "чітку логіку" – в Україні іде внутрішній конфлікт, і треба, щоб переговори були між конфліктуючими сторонами. Вони намагаються схилити до переговорів із представниками цих квазі-утворень, але за сценарієм Росії. Нас хочуть переорієнтувати на негодний об'єкт, який нічого не вирішує і діє під контролем Кремля – так званих "керівників" "ДНР/ЛНР". І ми повинні будемо постійно вести з ними діалог про мир, а вони будуть влаштовувати постійні демарші – наче від свого імені, але під постійним контролем Кремля. А Москва буде "забезпечувати" такий собі "мирний процес" під дулами російських танків і під загрозою широкомасштабної війни.

Нова холодна війна

Тож зараз розвивається формат нової холодної війни з демонстрацією можливої військової конфронтації. Нова холодна війна уже розпочалася і вона матиме розвиток. Це виявлятиметься у збільшенні контингентів на кордонах, у Чорному морі. Будуть відбуватися провокаційні польоти – зараз ми бачимо, що російські літаки порушують повітряний простір не лише країн Балтії, а долітають і до Британії. Будуть провокації у Середземному морі. Будуть створюватися напружені або конфліктні ситуації на кордонах.

Для Україна нова холодна війна означатиме загрозу локальних диверсій. Можуть бути підриви окремих об'єктів на лінії розмежування. У випадку загострення конфлікту – підриви під'їзних і залізничних шляхів, якими здійснюється забезпечення українських військ. Але хоча б один факт такого диверсійного акту – це уже майже заявка на війну. Тож таких операцій ми поки не передбачаємо.

Також я не передбачаю напади на такі стратегічні об'єкти, як українські АЕС. Бо це буде виклик уже глобальній безпеці, проти винуватця підніметься весь світ, і в разі катастрофи Росія сама буде страждати багато десятків років.

Разом з тим, зараз в Україні посилиться діяльність різноманітних так званих "кротів" і "резидентів". Росії зручно адаптувати їх тут і багато залишилося із представників спецслужб Росії, хто був раніше. Вони давним-давно обіймають ряд важливих посадових посад – у ЗСУ, в політичних органах, рухах і партіях, на регіональних і центральних рівнях. Це не значить, що агентів будуть спускати з парашутом - нових зараз буде важко адаптувати. Шпигунство грає значну роль, де розроблятимуться проекти на державному рівні. Бо мільйони людей ти не завербуєш. Але їх можна схилити на свій бік у рамках інформаційної війни.

Ті, хто працюють більш глибоко, будуть працювати тихо. А ось ті, хто ведуть пропаганду, будуть працювати більш відверто і цинічно.

Новий формат оборони

Нова холодна війна буде підштовхувати усі країни світу до створення нового формату глобальної безпеки. Треба об'єднатися не лише на базі НАТО чи ЄС, а залучити й Україну і створити єдиний фронт. І це буде примушувати домовлятися, створювати нові системи безпеки, укладати угоди з недопущення ядерних загроз.

Я думаю, нам із західними партнерами треба готуватися до нового формату безпеки і оборони. Треба створювати спільний проект, з нашого боку залучити наші збройні сили і всю систему розвідки і контррозвідки, нацгвардії і прикордонників. Ми маємо розробляти різні сценарії події – від локальних конфліктів, до більш широкомасштабних, і постійно контактувати з НАТО з метою планування спільних дій.

Недарма зараз у НАТО заявили, що перевели війська у режим підвищеної боєготовності, переміщують свої військові контингенти і готові до розвитку будь-яких сценаріїв – як локальних, так і зовсім глобальних. Хоча, думаю, до останніх не дійде, бо це загроза не лише нам, Східній Європі і країнам Балтії, а й Росії, бо країни НАТО – це глобальна потуга, яка може нанести удари по Росії. Тому брязкання зброєю – це формат тиску з боку Росії, який не переросте у широкомасштабну, а тим більше – глобальну війну.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію