RU  UA

Куди можна перенести переговори по Донбасу: Кравчук назвав країну

Мінськ не може бути місцем для проведення переговорів в питаннях Донбасу, тому що Олександр Лукашенко - чи не найкращий друг Володимира Путіна. Для таких переговорів потрібно вибрати демократичну країну.

Про це "Апострофу" розповів перший президент України, голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Читайте повне інтерв'ю: Якщо ворог прийде на мою землю, я буду стріляти в нього всіма видами зброї, доки житиму - Леонід Кравчук

Він зазначив, що поки варіантів на заміну Мінська не розглядається, тому що не було ще звернення представника України в ОБСЄ.

"Мінськ не може бути місцем для проведення таких переговорів, це вже зовсім ясно, тому що, по-перше, дійсно, Лукашенко дозволяє собі навіть ворожі випади на адресу України. Це не демократична країна, де застосовуються репресії і тиск навіть на мирні демонстрації. Тобто вона демонструє повну автократичну сутність і є, по суті, підпорядкованою Росії ", - сказав Кравчук.

За його словами, це повинна бути нейтральна, бажано, демократична країна, де будуть створені всі умови для переговорів, де сама суть і життя країни демонструватимуть демократизм, а не диктатуру.

"Я б схилився до Польщі. По-перше, це наші давні союзники. Ми жили по-різному, у нас були різні історичні моменти в житті - добрі і недобрі - були і війни. Але в цілому це країна, яка дуже близька Україні по ментальності, навіть по мові і так далі. Тому, звичайно, я б схилився до вибору Польщі. Але не знаю, це не я один буду вирішувати", - додав Кравчук.

Як повідомляв "Апостроф", Росія може стягувати війська до українського кордону, щоб пограти мускулами. Крім того, таким чином вони можуть маніпулювати європейськими країнами, які бояться ескалації, і перевіряти реакцію президента США Джо Байдена.