RU  UA

"Не треба розповідати байки": екс-глава МОЗ розвінчав міф про колективний імунітет

Колективний імунітет в Україні - це міф, і про таке поняття в нашій країні потрібно забути, так як вакцинація населення його не виробить.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр охорони здоров'я України у 2014 році, медичний директор DocRadar Олег Мусій.

"Колективний імунітет в Україні - це міф абсолютний. Це щось таке гарне, що колись, можливо, треба зробити. Це абсолютний міф", - уточнив він.

За словами екс-міністра, колективний імунітет виробиться тільки в тому випадку, якщо населення перехворіє природним шляхом.

"Буде здобутий колективний імунітет. Вже доведено, що, наприклад, південноафриканський штам на імунітет, сформований уханьским штамом, практично не реагує - 10% всього. Тому насправді це буде приблизно така ситуація, як з грипом. Щорічно потрібно вакцинуватися від двох-трьох штамів, тому формувати цей ефемерний імунітет... Для чого? Навіщо?" - сказав він.

За його словами, вакцинацією колективний імунітет виробити не вийде. Його можна сформувати природним шляхом, коли перехворіє значна частина українців.

При цьому Мусій заявив про необхідність прищеплювати групи ризику і людей, старших за 65 років.

"Треба акцентувати увагу на групах ризику, перш за все людей з хронічними захворюваннями і старших людей, які найбільше помирають. І ніяких проблем я там не бачу. Не треба байки розповідати про якийсь колективний імунітет шляхом вакцинації", - завершив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Колективний імунітет українців від коронавірусу буде досягнутий тільки одним шляхом - екс-глава МОЗ.