RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

В Україні чоловікам дозволили йти в декрет: всі подробиці

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №3695 щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною. Тепер українські татусі можуть брати декретну відпустку.

Деталі законопроекту опубліковано на сайті ВР.

При народженні дитини одному з батьків (в тому числі батькові) належить одноразова оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів без урахування святкових і вихідних.

Крім того, у чоловіків буде можливість взяти відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за цей період допомоги відповідно до законодавства.

При цьому відпустка надається як чоловікові, дружина якого народила дитину, так і батькові дитини в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Відпустку по догляду за дитиною можуть взяти бабуся або дід, або інший повнолітній родич дитини, який фактично доглядає за нею, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір'ю (батьком).

Як повідомляв "Апостроф", 15 квітня Верховна Рада України в першому читанні прийняла поданий президентом Володимиром Зеленським законопроект №4651, який передбачає повернення покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування та неподання декларації.