RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Страсний тиждень 2021: головні традиції та заборони по днях

Страсний тиждень у 2021 році почився з 26 квітня відразу після святкування Вербної неделі.

"Апостроф" розповідає, які головні заборони є в Страсний тиждень в цілому і по днях.

Страсна седмиця - це священний період, який відзначають відразу ж після Вербної неділі. Всі дні Страсного тижня називають "Великі", за винятком одного - П'ятниці, цей день називають Страсним. У православ'ї в усі ці дні віруючі відправляються до церкви і згадують моменти з життя Христа, про те, як він жив і як помер, а потім - як воскрес.

Серед головних заборон в цей період варто виділити:

  1. Заборона на веселощі і різні розважальні заходи;
  2. Заборона на конфлікти і лайки;
  3. Заборона на вживання спиртних напоїв (за винятком одного дня);
  4. Заборона на вживання їжі, яку не можна їсти під час Великого посту;
  5. Заборона на погані думки і образи;
  6. Заборона на сварки.

Головні заборони і традиції Страсного тижня по днях

Великий понеділок

У перший день Страсної седмиці православні згадують деякі моменти зі Святого Письма, вирушає до церкви на Службу Божу, де моляться за здоров'я і фінансове благополуччя. В цю дату дозволяється вживати рослинну їжу.

Забороняється нецензурно виражатися, влаштовувати розважальні заходи і вдаватися до веселощів.

Великий вівторок

Православні згадують в цю дату про те, як Месія вчив людей в Єрусалимському храмі. Також народ розповідає історії про данину кесареві, воскресіння мертвих і Страшний суд. У цей священний день віруючі можуть вживати сиру рослинну їжу без олії, хліб і мед.

Не можна вживати спиртні напої, нецензурно виражатися і конфліктувати, особливо зі своїми родичами.

Велика середа

У Святому Письмі сказано, що в цю дату Іуда зважився зрадити Месію за тридцять срібняків. Під час Великої середи православні також згадують, як покаялася грішниця, яка омила ноги Месії і помазала їх миром. Православні відправляються на сповідь. В цю священну дату дорослі і діти активно готують себе до фарбування яєць, вони закуповують матеріали та декор, а представниці слабкої статі прибирають в помешканні.

Забороняється пити спиртні напої, сваритися й ображатися на родичів, думати про погане і займатися важкою фізичною працею.

Великий четвер

Цей день також відомий як Чистий четвер. Він повертає людей в ті часи, коли відбулася знаменита Таємна вечеря, або ж зрада Христа Іудою. Увечері люди відправляються в храм для того, щоб взяти участь в одній з найдовших служб. У неї згадують всі страждання Месії. Віруючі стоять на вечірні, тримаючи в руках свічки, а потім, не гасячи їх, відправляються в рідні оселі. У цей день можна послабити обмеження Великого посту і дозволити собі трохи вина і гарячої їжі.

Забороняється думати про погане, ображатися, голосно говорити і влаштовувати розважальні заходи.

Велика п'ятниця

У п'ятницю Месію розіпнули на хресті. У цей священний день в храмах проводять читання, люди схиляють коліно перед плащаницею. Цей день необхідно проводити без шуму, краще присвятити його спокою і насолодитися дозвіллям в домашніх умовах. Присвятіть його своїм рідним і близьким.

Не можна в цей день протикати землю залізом, копати, орати і займатися фізичною працею.

Велика субота

Останній день Страсної седмиці. В цю священну дату православні згадують, як Спасителя зняли з хреста, а також його поховання і перебування в гробі. У цей день можна відправитися на головну службу і освятити паски, щоб зустріти Велику паску.

Забороняється займатися фізичною працею, влаштовувати розважальні заходи і конфліктувати з будь-ким.

Раніше "Апостроф" розповідав,які карантинні обмеження будуть діяти в період великодніх свят.