RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Страсна п'ятниця: історія і головні традиції

Страсна п'ятниця - п'ятий день Страсного тижня і найскорботніший день для християн. В 2021 році Страсна п'ятниця випадає на 30 квітня. У цей день віруючі згадують про суд, розп'яття і смерть Ісуса Христа на хресті. Страсна п'ятниця оповита безліччю обрядів, традицій.

"Апостроф" розповідає, що можна робити в цей день.

Історія

Щоб Ісус Христос воскрес, сповістивши перемогу життя над смертю, він повинен був бути розп'ятий. Події відбулися саме в п'ятницю. Ісуса катували, потім судили, потім вели на Голгофу і розіп'яли. Після цього тіло зняли з хреста і поховали в печері. Саме розп'яття є важливим символом Страсної п'ятниці. Ще один важливий символ, якому приділяється увага під час ранкової та вечірньої служби, - це плащаниця.

Традиції на Страсну п'ятницю

Одна з головних традицій для віруючих - відвідати церковну службу. Під час богослужіння виносять плащаницю - плат, на якому зображений Христос в повний зріст, що лежить у гробі. Після служби прийнято принести в оселю дванадцять палаючих свічок, з якими стояли в церкві. Їх потрібно поставити в будинку, і дати їм догоріти до кінця. Вважається, що це приверне в будинок достаток, успіх і радість на весь наступний рік.

У Страсну п'ятницю багато господинь печуть паски і фарбують яйця, хоча церква рекомендує завершити приготування пасхального столу в Великий четвер. Якщо ви все ж вирішили зайнятися тістом в п'ятницю, то перед тим як взятися за роботу, обов'язково прочитайте молитву "Отче наш".

Що потрібно робити

В такий день варто приділити увагу роздумам про подвиг Христа і прочитати відповідну біблійну історію (наприклад, 23 глава від Луки).

Не буде зайвим і подати милостиню, створити будь-яку добру справу, яка дійсно принесе комусь радість. Можна відвідати рідну людину, з якою давно не спілкувалися. Примиритися і пробачити образи, які вже давно накопичилися і дають знати про себе.

Також "Апостроф" розповідав про те, навіщо на Великдень фарбують яйця і що означає певний колір.