RU  UA

В Україні почався новий етап вакцинації: кого і чому будуть щеплювати

В Україні розпочався новий етап вакцинації. По всій країні відчинилися понад дві тисячі нових пунктів щеплень для людей категорії 65+.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Від самого ранку охочих вакцинуватися в одній зі столичних клінік зібралося чимало. Наталія Василець - одна з них. У свої 81 жінка пильно стежить за здоров'ям.

"Мене здебільшого чоловік підштовхнув. І він має рацію. Я уколів не боюся, сама собі колись колола", - сказала Наталія.

А от Ірина свою першу дозу вже отримала.

"Ну поки особливих відчуттів немає, звичайний укол", - зазначила жінка.

Декому щеплення навіть на радість.

"Швидко, приємно навіть", - поділився враженнями чоловік.

"Прекрасно. Так вкололи, я навіть не відчула. Швидко та безболісно", - розповіла жінка.

У цьому пункті вакцинують препаратом компанії AstraZeneca. Він минулого тижня прибув із Південної Кореї.

"Наша вакцина зберігається в спеціальному холодильнику. Якщо ми дістаємо звідси флакон, ми його переміщуємо в отаку спеціальну ємність", - пояснила медична працівниця.

Одного флакону вистачає, аби щепити десятьох охочих. Записатися на щеплення можна через сімейного лікаря або реєстратуру найближчого пункту вакцинації. З собою достатньо мати паспорт та ідентифікаційний код. Одразу після заповнення анкети на вас чекатиме лікар. Саме він і вирішить, чи можна щеплюватися.

"Протипоказань дуже мало. Вакцинуватися можна практично всім", - наголосив сімейний лікар Артем Підлісний.

"Розраховуємо десь на 180 пацієнтів сьогодні. 65+ - це наша вікова категорія. Більше жінок, але з інтересом ставляться і чоловіки. Молодь дуже хоче вакцинуватися, але поки що вони не дуже можуть потрапити на щеплення", - зазначила директор "Центру ПМСД №1" Солом'янського району міста Києва Алла Сваток.

Медики попереджають, що наступного дня після щеплення можливе незначне підвищення температури, а також біль у м'язах та кістках. Утім, допомогти має одна пігулка знеболювального. Якщо ж симптоми не зникнуть - обов'язково варто звернутися до лікаря.