RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Уламки китайської ракети можуть впасти де завгодно: хто в зоні ризику, карта

Вчені попередили про небезпеку падіння китайської ракети, яка наближається до Землі і може впасти на великі міста.

Про це повідомляє видання The Sun.

21-тонна китайська ракета Long March 5, яка повертається на Землю зі швидкістю 6,5 км в секунду, може впасти десь між 41 градусом на північ і південь від екватора - області, в яку входять Пекін, Сідней, Делі та Ріо-де-Жанейро. Також "червоною зоною" вчені назвали Нью-Йорк і Мадрид.

За словами астронома Джонатана Макдауелла, який відстежує об'єкти, що обертаються навколо Землі, основний етап Long March 5 в сім разів більший за ракету SpaceX Falcon 9. Сміття з ракети Falcon 9 в минулому місяці впало в районі Сіетла, а її уламки помітили в штаті Вашингтоні.

"З 1990 року на орбіті не залишали нічого більше вагою за 10 тонн, тож неконтрольоване падіння неможливе", - додав він.

Керівник Управління програми космічної безпеки Європейського космічного агентства Голгер Краг додав, що Китай повинен усвідомлювати ризики потенційного неконтрольованого повернення на Землю ракети Long March 5 і небезпеки, яку можуть створити її уламки.

"Завжди важко оцінити кількість вцілілої маси та кількість осколків, не знаючи конструкції об'єкта, але ми припускаємо, що це складає приблизно 20-40 відсотків від початкової сухої маси", - сказав він.

У травні 2020 року ракета Long March 5 пронеслася через атмосферу, частково згорівши на своєму спуску. Її ядро майже повністю впало в Атлантичний океан, але частина уламків потрапила в Західну Африку.

Тоді вони врізалися в населені села Кот-д'Івуару, хоча, на щастя, під час інциденту ніхто не постраждав.

Як відомо, Китай планує добудувати свою власну космічну станцію під назвою Тяньгун до кінця 2022 року, нещодавно було проведено запуск декількох нових модулів.

Як повідомляв "Апостроф", група експертів з космічних агентств США і Європи під час навчань під керівництвом NASA змоделювали гіпотетичний сценарій зіткнення астероїда з Землею і дали невтішний прогноз - Східну Європу може бути зруйновано в результаті падіння астероїда.