RU  UA

Тіло мрії: як не стати жертвою марафонів в гонитві за ідеальними формами

До літа залишилися лічені дні, а отже всі шукають способи швидко привести тіло у форму. Утім серед маси способів позбутися небажаних кілограмів деякі справді допомагають, а інші - лише гачок маркетологів.

Як не стати жертвою реклами у прагненні до ідеалу - дивіться у серії сюжетів про найпопулярніші способи схуднення на Апостроф TV.

Поки одні відмовляються від солодощів та годинами пітніють у спортзалах, інші шукають більш зручні методи схуднення. На допомогу приходять автори так званих еспрес-марафонів. Вони обіцяють блискавичний ефект, мов за помахом чарівної палички.

Модною новинкою два місяці тому зацікавилася і гример Анна Яремчук. До омріяних форм вона сумлінно "марафонила" три тижні.

"Я була скептично налаштована, але вирішила спробувати. Цей принцип працює саме так: від продуктів харчування ми втрачаємо вагу, а спорт допомагає створити тіло мрії", - розповідає Анна.

Замість дієти - повноцінне харчування, а спортзал замінять вправи з підручними засобами.

"Коли я заходила на марафон, я думала, що мене надовго не вистачить", - додає жінка.

Втім, фахівці до вибору марафону радять поставитися відповідально. Спочатку треба обов'язково проконсультуватися з лікарем, аби не наробити організмові шкоди.

"Є багато хвороб, вони можуть не проявлятися. І потім, коли йде такий стрес для організму з екстремальним схудненням, вони можуть зненацька виявлятися", - пояснює лікар-гастроентеролог Світлана Скибало.

А от не менш популярні детокс-дієти не рекомендують зовсім.

"Перш за все страждатиме шлунок. Будуть загострення гастритів, як мінімум. Повноцінне здорове харчування не може складатися тільки з монодієти, де є лише соки, лише фрукти та нічого іншого", - зазначає лікарка.

Фітнес-тренери швидке схуднення допускають. Проте наголошують, що кілограми йдуть лише за рахунок води та м'язів.

"За такий короткий час неможливо скинути дійсно значну вагу за рахунок саме жирової тканини. І ми маємо так званий ефект йо-йо, коли вага після того, як її скинули, дуже швидко починає повертатися назад", - зауважує фітнес-тренер Антон Санников.

Худнути радять поступово. Замість короткострокових дієт краще віддати перевагу корисним звичкам - таким як повноцінне харчування, здоровий сон та спорт. Ексклюзивно для глядачів Апостроф TV Антон показав кілька простих, однак дієвих вправ для боротьби із зайвими кілограмами. Починаємо з присідань.

"Чим простіша вправа для початку, тим вона краща", - пояснює тренер.

Після невеликого розігріву можна приступити до відтискань. Робити їх можна у двох варіаціях - з колін та в упорі. Насамкінець робимо усім відомі скручування.

"Ви маєте відчувати м'язи преса, рух має бути досить короткий. У вас мають відірватися тільки лопатки від підлоги, і на цьому все", - додає тренер.

Антон запевняє, що для старту цього цілком достатньо. Далі можна збільшити кількість повторів та урізноманітнити вправи.

Брати участь у марафонах схуднення чи ні — вирішувати вам. А от регулярні фізичні навантаження та пляшка води на день точно не завадять.