RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Скільки коштує в Україні приготувати до похорону померлого від COVID-19: ціни на послуги в морзі

Нещодавно за рекомендаціями ВООЗ правила поховання померлих від коронавірусу в Україні містили обов’язкові пакети для тіл та заборону збиратися на цвинтарі. У серпні 2020 року ці правила були послаблені, але про оновлені рекомендації МОЗ знають не всі. Тому досі трапляються випадки, коли нечисті на руку співробітники моргів вимагають плату за “тіло не в пакеті”.

Про це пише hromadske.

Мешканка Львівщини розповіла, що в березні у районному морзі вона заплатила 3500 гривень. З її слів, вона виклала такі гроші за розтин, видачу свідоцтва про смерть та одягання покійного.

Проте насправді платити потрібно тільки за вбирання та гримування тіла. У Львівському міському патологоанатомічному центрі ця послуга офіційно коштує 800 гривень.

Розтин і довідка мають бути безплатними. Крім того, в разі надання направлення на розтин лікарем, який встановив факт смерті, таких померлих мають забрати й довезти до моргу також безплатно в будь-якому разі, а не лише з лікарні.

Якщо лікар не бачить потреби в розтині, він може самостійно видати довідку про смерть. Тоді померлого не обов’язково доправляти до моргу.

Але якщо покійного треба помити, переодягнути зробити макіяж або провести прощання в ритуальній залі, наймають спеціальну службу перевезення. Ці послуги не є безплатними.

При виділенні рідини з тіла МОЗ рекомендує його герметично запакувати, втім, такі випадки трапляються не часто. Причиною виділення рідини буває повнота або набряки. Безплатний пакет можна замінити бальзамуванням, яке є платною послугою. Також бальзамування заказують, якщо тіло тримають до похорону кілька днів.

У міському морзі Львова вартість бальзамування коливається від 278 до 2118 гривень та входить до переліку офіційних платних послуг від клінічної лікарні швидкої допомоги.

Також можна скористуватися послугами перукаря та косметолога для померлого. Усе разом вартує 795 гривень.

У Львівському обласному морзі бальзамування можна замовити тільки через приватну ритуальну службу. Одна з таких служб розташована поруч з будівлею моргу та має платний зал для прощань.

Патологоанатом, за сумісництвом - косметолог для померлих, розповіла нам, що ціна на цю послугу залежить від стану обличчя. Видимі травми підвищують ціну.

Раніше ми писали про те, скільки коштує відпочинок на Азовському і Чорному морях.