RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

2 тисячі років під землею: під час "Великого будівництва" на Полтавщині знайшли унікальний артефакт

Унікальну підвіску сарматських часів знайшли археологи під час підготовки до будівництва нової дороги. Знайдений біля села Підгора Полтавської області артефакт знаходився під землею 2 тисячі років.

Про це повідомляють в Укравтодорі.

Траса Н-31 Дніпро - Решетилівка, яку прокладають по програмі Володимира Зеленського "Велике будівництво", - нова, тому перед початком дорожніх робіт ділянки вивчають співробітники Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба". Вони і знайшли містичний сарматський артефакт у формі скарабея.

"Підвіска виготовлена з темно-синього єгипетського фаянсу і була частиною бус зі скляними прожилками. Скарабей у релігії стародавнього Єгипту символізував бога сонця Хепрі. Амулети у вигляді скарабея не тільки носили за життя, їх клали в могилу для супроводу особи в загробному житті, що символізувало відродження життя. Найчастіше їх знаходять у дитячих і жіночих похованнях", - кажуть археологи.

Як свідчать старі карти, в XVIII-XIX століттях на місці будівництва нової траси проходив торговий шлях з заїжджими дворами, млинами і корчмами. Але знаходять тут і набагато більш древні артефакти, вік яких досягає бронзового століття.

Нагадаємо, в цьому році в рамках програми Володимира Зеленського "Велике будівництво" стартував новий проект "Велика реставрація", спрямований на відновлення культурної спадщини. Протягом трьох років в Україні відреставрують і відновлять 150 пам'ятників культури.