RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

День захисту дітей: історія свята і головні факти

Щорічно 1 червня в Україні та інших країнах відзначають День захисту дітей. Цей день покликаний нагадати людям про те, як важливо робити все для захисту щастя дитинства, на яке має право кожна дитина.

З днем захисту дітей! Яскраві листівки і кращі привітання у віршах і прозі

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Історія свята

Рішення про проведення Міжнародного дня захисту дітей було прийнято на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, яка відбулася в Женеві в 1925 році.

Питання благополуччя дітей повстали перед громадськістю в післявоєнні роки. Тому в 1949 р Жіночий конгрес повторно висуває ідею заснувати особливе свято. На конференції ухвалили одноголосне рішення направити всі сили на боротьбу за мир заради щасливого дитинства всіх малюків і підлітків планети.

Вперше офіційно свято стали відзначати в 1950 році.

Символ свята

Головним символом свята є прапор зеленого кольору. На ньому зображена наша планета, на якій розташовані дитячі фігурки різних рас і національностей. Вони простягають один одного руки, символізуючи єдність і дружбу, як єдину можливість для розвитку і світу.

Всі дитячі права і свободи відображені в Декларації прав дитини, яка була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН в 1959 році. У цей день люди в усьому світі звертаються до дітей з побажаннями, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.

Головні факти

  • На сьогоднішній день у світі налічується 2,2 млрд дітей, згідно з даними міжнародної неурядової організація Humanium, що відстежує порушення прав дітей.
  • В Україні щорічно жертвами насильства стають більш 6 тис. дітей, більшість страждає від рук батьків або близьких родичів.
  • Щороку населення Землі збільшується приблизно на 82 млн осіб, а кожну секунду в світі народжується в середньому дві дитини, стверджує Німецький фонд Населення Землі.