RU  UA

Пенсії, тарифи і ковід-паспорти: які нововведення приготував червень українцям

З 1 червня 2021 року на українців чекає низка важливих змін, які стосуватимуться питань пенсій, ковід-паспортів та цін на блакитне паливо.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Перерахунок пенсій

На українців чекає перерахунок пенсій. Однак виплати піднімуть не всім. На зростання слід очікувати тим, хто після виходу на заслужений відпочинок продовжує працювати. Для цього необхідно мати два роки стажу після нарахування пенсії.

"Цей перерахунок для працюючих пенсіонерів, він повністю вписується у вимоги закону, який був прийнятий в 17-му році. І він дійсно до деякої міри заохочує людей, які вийшли на пенсію, продовжити працювати, таким чином збільшуючи свій страховий стаж", - наголосив експерт з економічних питань Олег Пендзин.

Ковід-паспорти

Наприкінці першого місяця літа планують видавати Ковід-паспорти. Документ дозволить українцям відвідувати країни Євросоюзу, а також подорожувати без обов'язкових ПЛР-тестів. Сертифікати будуть у двох варіантах - цифровому та паперовому.

"Нещодавно ЄС оголосив про запровадження до кінця червня цифрових сертифікатів, які міститимуть дані про вакцинацію, тести на COVID-19 та набутий імунітет після хвороби. Ще на початку розроблення цієї ініціативи дав доручення міністрам спільно з Єврокомісією напрацювати відповідний сертифікат в Україні", - заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Тарифи на газ

Ціни на газ, практично не зміняться. Але це стосується в основному річних нарахувань. Натомість місячні ціни дещо зростуть. У червні вони коливатимуться від 7,8 до 12 грн за кубометр, залежно від пропозицій газопостачальників.

Нововведення для водіїв

Зміни торкнуться і автомобілістів. Зокрема, кермувальників вантажівок. Машинам із фактичною вагою понад 24 тонни і навантаженням на вісь більше семи тонн заборонять їздити державними дорогами.

Утім є одна важлива умова - температура вище +28 градусів. Сезонне обмеження вводять відсьогодні. Виняток зроблять лише для вантажівок, які перевозять тварин, птахів, продукти, які швидко псуються та небезпечні вантажі.