RU  UA

Стане краще, але не всім: що зміниться в Україні з 1 липня

З 1 липня в Україні починає діяти низка нововведень. З'являться ринок землі, паспорти вакцинації та запроваджено новий прожитковий мінімум. Однак довгоочікуване підвищення пенсій для українців категорій 75+ і 80+ перенесли.

Журналісти Апостроф News підготували сюжет про зміни в Україні з 1 липня.

Ринок землі

Відсьогодні в Україні відкривається ринок землі. Це означає, що громадяни зможуть вільно купувати і продавати угіддя сільськогосподарського призначення. Таких по всій країні - 42 мільйони гектарів.

Втім, є і обмеження. До референдуму продаж землі іноземцям суворо заборонений. Те ж стосується ділянок, що перебувають у державній власності.

Протягом трьох років придбати землю зможуть лише фізичні особи. До того ж, не більше ніж 100 гектарів в одні руки. Для юридичних осіб ринок землі стане доступним з 2024 року.

Аби реалізувати гарантовані новим законодавством права, власник землі має виконати низку кроків. У ділянки має бути кадастровий номер. Його наявність можна перевірити на Публічній кадастровій карті. Якщо ж його немає, слід звернутися до розробника документації із землеустрою.

Також необхідно зареєструвати право власності у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно. Для цього варто підготувати пакет документів. Зокрема, витяг із Державного земельного кадастру, паспорт та ідентифікаційний код власника, квитанцію про адмінзбір та документ про права на ділянку.

Прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум українців зріс на 105 гривень. Відсьогодні він становить 2 294 гривні.

Це перше підвищення у 2021 році. Друге заплановане на 1 грудня. Очікується, що прожитковий мінімум збільшиться ще на 99 гривень.

Пенсії

Завдяки підвищенню прожиткового мінімуму зросли і мінімальні пенсії. Вони збільшилися на 85 гривень. Відтак пенсіонери отримуватимуть щонайменше 1854 гривні.

Читайте: Мінімальна пенсія не дає можливості вижити, люди у розпачі через рішення влади - нардеп

Зросла надбавка і за вислугу років - вона становить 18 гривень 54 копійки за кожен додатковий рік. А от заплановане підвищення для людей, старших за 75 і 80 років відклали до жовтня. Відсьогодні ті мали отримувати на 400 і 500 гривень більше. Втім, у Міністерстві соцполітики заявили, що ресурсу на підвищення не вистачає.

Ковід-паспорти

З 1 липня у додатку "Дія" має з'явитися ковід-сертифікат. Внутрішній український документ підтверджуватиме статус про повний курс вакцинації.

Читайте: Ласкаво просимо до Європи: з якими ковід-документами пускатимуть українців

У Мінцифри розпочали бета-тестування, до якого вже встигли долучитися три тисячі українців. Зареєструватися можуть лише ті, хто отримав обидва щеплення від коронавірусу.