RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ласкаво просимо до Європи: з якими ковід-документами пускатимуть українців

З 1 липня в Євросоюзі вводять зелені паспорти, до нас вони прийдуть за 2-3 тижні

covid-19 Фото: Getty images

Європейський Союз готується відкривати кордони для туристів. 14 червня Рада Європейського Союзу затвердила використання "цифрового зеленого сертифіката", так званий ковід-паспорт. Документ почне діяти вже з 1 липня. Тим часом в Україні почали видавати міжнародне свідоцтво про вакцинацію після отримання другої дози вакцини від коронавірусу. Чи ідентичні це документи і чи дозволить український сертифікат без обмежень подорожувати Європою - з'ясовував "Апостроф".

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

В Україні станом на 15 червня першу дозу вакцини отримали понад 1,5 млн осіб. А 260 755 українців пройшли повний курс вакцинації, отримавши по дві дози препарату. Саме повністю вакциновані громадяни України можуть за бажанням отримати свідоцтво про вакцинацію.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію - це затверджений в 2005 році Всесвітньою організацією здоров'я документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Це звичайна форма, в яку також вносять дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань.

Отримати його можна відразу після другої дози вакцини, або звернувшись до сімейного лікаря, який заповнює документ на підставі даних про щеплення з електронної системи охорони здоров'я. Заповнюється свідоцтво англійською або французькою мовою, додатково також на українському, і видається тільки в паперовому вигляді.

У документі прописуються такі дані:

  • прізвище та ім'я пацієнта латинськими літерами;
  • дата отримання обох доз вакцини;
  • назва використаної вакцини;
  • офіційний штамп закладу охорони здоров'я;
  • підпис лікаря і пацієнта (або його уповноваженого представника).

Термін дії свідоцтва - один рік з можливістю продовження.

Приклад такого сертифікату показала головний епідеміолог Львівської області і керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

Міжнародний сертифікат Фото: facebook.com/nataliya.timko

Міжнародне свідоцтво видається тільки тим людям, які щеплені схваленою ВООЗ для екстреного використання вакциною від COVID-19. На щастя, всі вакцини, які зараз завезені в Україну - Pfizer, CoronaVac і AstraZeneca (індійського та корейського виробництва) - зареєстровані ВООЗ.

Ковідний паспорт

Втомлена від локдаунів Західна Європа вводить ковід-паспорт, який буде підтверджувати наявність імунітету у людини, або ж відсутність хвороби. Документ був узгоджений 14 червня на засіданні Ради ЄС. Ковід-паспорти почнуть діяти з 1 липня 2021 року.

Ці документи будуть підтверджувати отримання щеплення проти коронавірусу, наявність негативного тесту або імунітету після одужання від цієї хвороби.

Обов'язковою буде видача документів людям, вакцинованим однією з чотирьох зареєстрованих в Євросоюзі вакцин: BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson. Також кожна країна ЄС або Шенгену зможе видавати сертифікати для препаратів, рекомендованих ВООЗ (серед них використовувана в Україні CoronaVac) або допущених до використання в окремих державах.

Негативними будуть визнаватися тільки ПЛР-тести і тести на антиген. Наявність імунітету можна буде підтвердити за допомогою позитивного ПЛР-тесту. Якщо людина заразилася ковідом, то вона може отримати документ через 11 і більше днів після позитивного результату тесту. Термін дії такого документа - 180 днів.

Чому саме півроку - не зовсім зрозуміло. Адже сьогодні лікарі вже говорять, що імунітет після коронавірусу зберігається як мінімум рік. А у людей зі слабким імунітетом є ймовірність повторного зараження ковідом через 2-3 місяці.

Читайте: Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталя Виноград

Зазначимо, що в Україні COVID-паспорт розробляється за зразком Digital Green Certificate ЄС і Smart Vaccination Certificate ВООЗ, і буде введений орієнтовно через 10-14 днів після запровадження документа в Європі.

У документі будуть міститися ті ж дані, що в європейському "зеленому паспорті". Він буде безкоштовно видаватися як в електронній, так і в паперовій формі, містити QR-код. Також буде діяти дві версії: для внутрішнього використання в Україні і для виїзду за кордон.

Який документ дозволить поїхати в ЄС

По суті, обидва документи повинні давати право українцям в'їжджати в Європу. В ефірі Апостроф TV головний санітарний лікар України в 2014-2016 роках Святослав Протас зазначив, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію затверджене ВООЗ, і всі країни-члени Всесвітньої організації цей документ імплементували.

Читайте: Не можна як стадо, масово всіх заганяти і колоти в торгових центрах і на стадіонах - колишній санлікар України

"Якщо якась із країн видає цей документ за встановленою формою англійською мовою, то цей документ повинен всіма визнаватися. Тут не треба якийсь велосипед вигадувати, нові паспорти або ще щось. Все прописано дуже давно, тому що ці питання постійно виникають. Є країни підвищеного епідемічного ризику за різними захворюваннями - наприклад, жовта лихоманка. і завжди люди, коли туди їдуть, роблять щеплення і отримують цей документ. Це відпрацьований механізм і тут нічого нового немає", - сказав Протас.

Українці можуть їздити до Європи з міжнародним сертифікатом про вакцинацію Фото: Getty images

"Документ затверджений в додатку 6 міжнародних медико-санітарних правил. Це довідка, де записується ПІБ, дата вакцинації, серія вакцини, підпис лікаря та ставиться печатка. Документ видається англійською та українською мовами. Там є цілий розділ, який регулює ці питання. Тому говорити про якісь ковід-паспорти мені, принаймні, дивно. Якщо назвати цю довідку ковід-паспортом, то нехай так буде ", - додав Протас.

Але ковід-паспорти таки вводяться в Євросоюзі, і вони відрізняються від сертифікатів вакцинації. При цьому дані про вакцинацію також будуть вноситися в "зелений паспорт".

Так навіщо ж їх дублювати? Справа у звичайному захисті від підробок, пояснює в коментарі "Апострофу" голова Національного технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій.

"Були випадки, коли українців ловили з підробленими результатами ПЛР-тесту. Тому Україна може видавати свідоцтва, але чи будуть їм довіряти в ЄС - це вже питання. А ось коли мова йде про так звані ковідні паспорти, то це вже база, яка створюється на державному рівні і узгоджується з ЄС і ВООЗ", - говорить Лапій "Апострофу".

І дійсно, підроблені довідки про вакцинацію в Україні - справа досить поширена. В інтернеті можна знайти сайти, де пропонують купити довідку з щепленнями, наприклад, для прийняття дітей до школи. І з появою сертифікатів про вакцинацію від COVID не складно припустити, що буде торгівля і цими документами. А купити підроблений ПЛР-тест у нас вже давно не є проблемою.

Натомість "цифровий зелений сертифікат" буде мати QR-код, який дозволить швидко перевірити, де і ким був виданий сертифікат про вакцинацію, в якій лабораторії робили ПЛР-тест або тест на антитіла. Це мінімізує можливість використання підроблених документів.

І, з огляду на те, що ковідний паспорт в Україні розробляється за стандартами ЄС, то з ним проблем з виїздом за кордон виникнути не повинно. А ось з паперовим міжнародним сертифікатом про вакцинацію, який вже видається - поки не дуже ясно.

Наприклад, Україна домовилася про взаємне визнання даного документа з Угорщиною і Молдовою. Що буде з іншими країнами - невідомо. Федір Лапій зазначає, що кожна країна зможе окремо вирішувати, чи пускати з міжнародним сертифікатом, або ж застосовувати до такого туриста додаткові заходи обмеження.

Без вакцини пустять чи ні

Багатьох цікавить і таке питання: щеплення робити не хочу / не можу, а в Європу поїхати хочу, як бути? Напевно країни ЄС будуть до себе пускати навіть без щеплення від ковіда. Але цілком ймовірно, що при кожній поїздці людині треба буде пред'явити на кордоні негативний ПЛР-тест, або тест на антитіла, або ж доведеться пройти обов'язкову самоізоляцію на певний період. Багато хто називає це дискримінацією, але Святослав Протас переконаний, що жодних порушень прав людини тут немає.

"У нас же вакцинація добровільна. Це теж дуже добре, що не почали з-під палки заганяти. Хоче людина - робить, не хоче - не робить. А право кожної країни - захищати свою територію, зокрема від інфекційних хвороб... Якщо є ризик завезення інших інфекційних хвороб, то будь-яка країна може вживати додаткових заходів. І тут вже вибір кожної людини - якщо він хоче подорожувати в цю країну, то він або робить щеплення і живе за правилами цієї країни, або не робить. Я б не говорив про права людини, тому що, ще раз підкреслюю, вакцинація добровільна і не є обов'язковою", - підсумував Протас.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів