RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Україномовна Вікіпедія перетнула позначку в 1,1 млн статей

Україномовна Вікіпедія 5 липня перетнула позначку в 1 мільйон 100 тисяч статей.

Про це повідомила ГО "Вікімедіа Україна".

Загалом український розділ електронної енциклопедії існує 17 років.

За оцінками ГО "Вікімедіа Україна", "ювілейною" стала стаття про Білгород-Дністровський краєзнавчий музей - культурну установу в Одеської області. Її автором є програмист Микита Нікіфоров. Він родом із Білгород-Дністровського, а зараз живе у Львові та є волонтером-дописувачем української Вікіпедії із 2012 року.

"Регіон, де я народився, потерпає від наслідків русифікації. Про Білгород-Дністровський недостатньо інформації українською мовою, тож мене мотивує розвиток української Вікіпедії як спосіб подолати цю проблему", - прокоментував автор.

Як зазначив Юрій Пероганич, засновник ГО "Вікімедіа Україна", українська Вікіпедія хоч і 17 за числом статей, але 12 в світі за розміром тексту. Це показник, який вимірює спроможність україномовної спільноти творити інтелектуальний продукт.

"Для покращення цих показників є два шляхи - або збільшувати число мешканців світу, які володіють українською мовою, або підвищувати вікіпедійну пасіонарність – число редакторів Вікіпедії в рамках існуючого україномовного населення", - зазначив він.

Юрій Пероганич першу правку у Вікіпедії вніс у 2006 році і з цього часу започаткував понад 3500 статей, вніс правки до понад 25 000 статей, здійснивши загалом понад 100 тис редагувань.

Українська Вікіпедія займає 17 місце серед усіх мовних розділів за кількістю статей і є найбільшою онлайн-енциклопедією українською мовою. Позначку в 1 млн статей вона перетнула у березні 2020 року.

"За показником "глибини" статей, який намагається приблизно оцінити якість мовного розділу, україномовна Вікіпедія займає 16 місце серед розділів із понад півмільйона статей", - зазначила речниця ГО "Вікімедіа Україна" Ольга Мілянович.

За останній місяць в українському розділі Вікіпедії були активні понад 2800 дописувачів та дописувачок.