RU  UA

Є багато спекуляцій: лікар розповіла, кому не можна робити щеплення проти COVID-19

В Україні в самому розпалі вакцинальна кампанія проти COVID-19. На території нашої країни використовується відразу кілька препаратів від різних виробників. У кожної з них свої протипоказання і особливості. Однак деякі аспекти і правила є загальними для всіх.

Про це заявила в ефірі ток-шоу "Всі по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV лікар-імунолог, доктор медичних наук Віра Казмірчук.

Так, за словами фахівця, вакциною Pfizer рекомендується прищеплювати громадян, які старше 60 років.

За словами доктора медичних наук Віри Казмірчук, ускладнення і побічні ефекти, з великою ймовірністю, виявляться в найближчі 1 - 2 роки після отримання другої дози вакцини. За її словами, найчастіше люди старше 60 років без праці з цим справляються. Єдине важливий момент - потрібно бути здоровим під час вакцинації.

"Треба вакцинувати здорової людини. Чим здоровіше людина, тим менше побічних дій. Це закон вакцинації", - говорить лікар-імунолог.

Також Казмірчук додала, що до протипоказань відносяться ще ті випадки, коли громадяни страждають аутоімунними захворюваннями. До таких відносяться це розсіяний склероз, Альцгеймера, Паркінсона та інші.

Крім цього не варто вакцинуватися людям, які постраждали від інсультів, інфарктів та інших подібних недуг.

Медик наголосила, що раніше вакцинували всіх, проте потім вікову планку підняли до 40 років, а дитини не вакцинували зовсім. Станом на сьогодні прищеплювати відмовляються, по крайней мере, дітей молодше 12 років, а також вагітних.

Детальніше читайте на "апостроф": У росіян "горілка та оселедець", тому у ніхбушует "Дельта" - лікар-імунолог.