RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У росіян "водка да селедка", тому у них бушує "Дельта" - лікар-імунолог

Віра Казмірчук про штам "Дельта" і вакцинацію

Віра Казмірчук про штам "Дельта" і вакцинацію Віра Казмірчук Фото: Апостроф

Дедалі більше країн заявляють про стрімке поширення вірусу "Дельта". Він на повну лютує у сусідній Росії та був зафіксований в Україні. Експерти запевняють, що боротися з ним можна за допомогою вакцинації. Утім в умовах, коли вакцин недостатньо, як-от в Україні, на допомогу приходять доволі прості поради. Як уберегтися від нового штаму коронавірусу, які несприятливі наслідки можуть виникнути після вакцинації та кому її робити не можна, а також на що треба звернути увагу після хвороби - в ефірі ток-шоу "Всьо по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV розповіла лікар-імунолог, доктор медичних наук ВІРА КАЗМІРЧУК.

- Ви вакцинувалися?

- Я не вакцинувалася і не буду. Не тому що я проти вакцинації. Я по віку вже боюся вакцинуватися будь-якою вакциною.

- Чому?

- Я не розумію, не знаю, не можу пояснити принцип роботи будь-якої вакцини.

- І це нам каже професор?

- Так. Настільки багато в літературі є протиріч, які не можна пояснити.

- Ви розумієте, що ви зараз спростовуєте всі заяви всіх урядів всіх країн світу. Вони ж закликають вакцинуватися, тому що це рятує життя.

- Ні, я не спростовую. Розумієте, кожна країна обирає собі вакцини. Наприклад, Ізраїль обрав Pfіzer і вакцинується. Я сама не чула виступ міністра охорони Ізраїлю, але він каже, що після вакцинації були міокардити, але не тяжкі. І тільки у 5% були важкі міокардити. Міністр охорони здоров’я не імунолог, але я знаю, чому є ускладнення на серце. Тому що серце - найбільш вразливий м’яз.

Сьогодні є багато вакцин і ніхто не знає, яка вакцина виявиться найкращою.

- Зараз у сусідній Росії лютує "Дельта". Чи можна прогнозувати, що він так само пошириться в Україні?

- Ні. Ви знаєте Індію? Я була там місяць - колись рекламувала медицину України в Делі. Це було дуже давно. В Індії багато хто не їсть м’ясо, 70% населення Індії має дуже низький рівень білку, особливо альбуміну. Це такий білок, як таксі. Ви можете багато чого спіймати, а таксі вас відвезе, куди треба. Це білок, який є всюди. Коли людина хворіє, він виробляється шалено. А що в індусів може вироблятися, коли в них немає білку? Це особливості Індії.

- Але ж у Росії цей вірус зараз мутує. Їх не врятувало те, що вони їдять м’ясо.

- Ні, там багато в кого "водка да селедка". Ви ж розумієте, що Москва - це не Росія. Периферія… Нашим людям здається, що там добре, але нічого там доброго немає.

- Ви говорили минулого разу, що в Україні до кінця року коронавірус піде на спад.

- Піде. Вже пішов.

- Ви зараз дотримуєтеся цієї думки? Бо інші країни волають, що розслаблятися зарано, що в нас будуть локдауни.

- А я не закликаю розслаблятися. Я закликаю просто піднімати свій імунітет.

- Яким чином? Дайте прості поради.

- Споживайте зелень. Кріп, петрушка, селера, часник, цибуля - все, що хочеш. Ще зараз масово немає огірків та помідорів , але в мене на дачі вже зав’язуються. Будуть власні на городах огірки й помідори.

- То ніяких секретів і все як завжди.

- Абсолютно. Це по-перше. А по-друге, якщо ви хворий чи відчуваєте якусь хворобу (болі в серці, важко дихати або якісь епізодичні запаморочення) - йдіть до лікаря, з’ясуйте в себе рівень фібриногену. Бо ковід дуже страшний, коли фібриноген високий. Фіброліз іде. Далі - альбумін і білок. Якщо у вас низький альбумін та білок, то ви хоч будете президентом чи міністром, вас вдарить по голові, і будете у важкому стані в лікарні.

- Часто кажуть про нестачу вітамінів D та С. Їх можна приймати?

- Можна, але спочатку треба дізнатися рівень кортизолу - це функція кори наднирників. Він виробляється тоді, коли потрібно, коли є стрес. Це дуже важливий показник. Це дуже дешево та легко перевірити.

- Коли людина перехворіла, на що варто звернути увагу? У когось серце починає хворіти.

- Дуже багато людей із постковідним синдромом.

- Це що таке?

- Коли люди перехворіли на ковід - не важко хворіли, могли мати невисоку температуру, не мати важкого стану, але сама вірусна інфекція зробила свою справу. Вона порушила функцію судин, знизила функцію білку, альбуміну та імунітету загалом. Все. І вже ця людина може довго відновлюватися.

- Зараз в Україні активно триває вакцинація. На цю тему дуже багато спекуляцій, особливо щодо протипоказань. Можете нагадати основні протипоказання? Людям якого віку не можна робити щеплення або до скількох років?

- Ви знаєте прекрасно, що Pfizer можна вакцинувати тільки після 60 років.

- Тільки? А до цього віку не можна?

- Вакцинували від самого початку, а потім почали вакцинувати десь від 40. Дітей не вакцинували ніде. І до 12 років зараз не вакцинують. Ви ж здогадуєтеся чому? Тому що ніхто не знає, як це вплине. От і все. Сьогодні вже починають вакцинувати і дітей після 12 років. Але не вакцинують вагітних, новонароджених і маленьких дітей. Чому? Це розумно.

Якщо вакцинують 50-60 років, то у післявакцинальний період - рік-два - виявляться якісь ускладнення, якісь побічні дії. Розумієте, така людина справиться з таким. Вакцинуватися треба здоровій людині. В даний час вона має бути здорова - не з грипом, не з нежиттю, не з якоюсь хворобою. Треба вакцинувати здорову людину. Чим здоровіша людина вакцинується, тим менше побічних дій. Це закон вакцинації.

- Є ще якісь протипоказання?

- Не вакцинують з аутоімунними хворобами, зокрема важкими аутоімунними хворобами - це розсіяний склероз, Альцгеймера, Паркінсона тощо. Інсульти, інфаркти - теж ні.

- Що зараз відбувається у Міністерстві охорони здоров’я?

- До Міністерства охорони здоров’я прийшли некваліфіковані люди. Все. Скажіть, будь ласка, ви пам’ятаєте час, коли на полицях нічогісінько не було? Ні хліба, ні молока, не сметани - пусті полиці були. Обрали президента чи нового секретаря компартії, і все полиці повні.

- Це ви зараз за Радянський Союз?

- Так. Як був міністром Степанов, а вже за добу став його помічник? Права рука. За добу з’явилося все: і вакцини, і центри. Ви вірите в таку кінокомедію? Ви вірите в це?

- Про що це нам говорить? Що це спеціально?

- Звичайно. Бо він - друг тієї, яка прийшла реформувати медицину.

- Уляни Супрун?

- Уляна Супрун в ролі міністра охорони здоров'я знову з'явилася в нашій країні. Все, я більше коментувати це ніяк не буду.

- Кажуть, що за півроку після хвороби імунітет слабшає, і знову можна перехворіти. Це правда?

- Ви знаєте, є такі, які хворіли, але не лікувалися антибіотиками. Ті хворі, які не лікувалися антибіотиками, а лікувалися, як потрібно - жоден не має постковідного синдрому.

- Як щодо хвороби після вакцинації? Люди дійсно хворіють?

- Хворіють. Вакцинація - це не панацея.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням

Новини партнерів