RU  UA

Квартирні крадіжки в сезон відпусток: як не втратити майно за час поїздки на море

Літо - сезон наживи для квартирних злодіїв. За статистикою, саме цієї пори кількість крадіжок зростає втричі, оскільки люди на тривалий період полишають свої домівки.

Як крадії відслідковують оселі для грабунку, на що звертати увагу, аби зрозуміти, що ваше житло під прицілом, та як перехитрити зловмисників - дізнавалися журналісти Апостроф TV.

Нічний Миколаїв. Спецпризначенці оточують легковик, вибивають вікна, витягають з автівки чоловіків і вкладають на асфальт. У їхніх руках опинилися досвідчені квартирні злодії. За попередніми даними, вони обібрали понад 20 осель.

Подібну операцію силовики проводять і в Києві. Правоохоронці просто посеред вулиці вивертають кишені чоловіків. Вони встигли побувати у п'ятьох квартирах. Винесли з них купи брендового одягу, ювелірних виробів та аксесуарів.

За даними поліції, за час відпусток кількість квартирних злочинів зростає втричі.

"Найчастіше люди самі провокують. Кожен, хто збирається на відпочинок, сфотографував свої квитки в аеропорту, або фотографує як він їде, або вже приїхав на море. За історією соціальних мереж можна визначити, де людина живе", - пояснює експерт з безпеки Андрій Семенюк.

Та не соцмережами єдиними. У зловмисників є і інші шляхи отримання інформації.

"Коли хочуть до вас потрапити, відстежують все: і графік, і переміщення, і спосіб переміщення, де ви буваєте, коли ви буваєте, де ваші діти вчаться. Це все відстежується, щоб розуміти, в який момент до вас зайти", - наголошує приватний детектив, експерт з безпеки Руслан Болгов.

При цьому помітити, що за тобою спостерігають, майже не можливо. Аби перевірити, як давно господар відсутній вдома, інколи крадії залишають біля дверей позначки - так звані мітки. Це можуть бути сірники, газети, малюнки, нитки, крохмаль або печиво під ковриком. Це так звані видимі знаки. Свого часу сірники, прикріплені до дверей у столичних багатоповерхівках, наробили чималого галасу. Але експерти кажуть, що досвідчені злодії взагалі не залишають слідів.

"Це може бути, як варіант, маркетинговий хід якоїсь недбайливої охоронної компанії - народ налякають і все швиденько побіжать замовляти охоронну послугу. Якщо людина хоче працювати в цьому будинку, то їй не потрібно лякати народ, щоб вони всі активізувалися і почали параноїти", - додає Руслан Болгов.

Крадії цінують свій час, тож аби їх відвадити від оселі, треба йти на випередження.

"Під захистом знаходиться 6% житла. Більшість клієнтів, коли щось сталося, лише тоді замислюються про безпеку", - розповідає Андрій Семенюк.

Решітки на вікнах перших поверхів, якісні двері та замки, а ще краще кілька дверей та замок на сходовій клітці - це той мінімум, який збереже ваше майно. Не зайвими будуть і послуги з охорони. Для тих, хто не готовий до додаткових витрат, є лайфхак.

"Дружимо з сусідами. Чим краще у вас відносини з сусідами, тим більше вірогідність, що бабуся через вічко побачить і викличе поліцію. Попросіть сусідів, щоб вони заходили поливали квіти і робили ефект присутності. Друге - попросіть знайомих пожити у вас", - радить Руслан Болгов.

І найголовніше, не соромтеся запитувати і проганяти незнайомців з подвір'я. А якщо квартиру чи будинок вже встигли спустошити, викликайте поліцію.

"Дуже важливо не чіпати ручки дверей, не чіпати засуви, нічого цього не чіпати руками, тому що СОГ повинна виконати змиви, взяти відбитки пальців, попрацювати з ними. Нічого не піднімати, на свій телефон зробити хоча б 20-30-50 фотографій для того, щоб самому розуміти, як і що лежало", - заявляє адвокат Михайло Гулак.

Чітко опишіть усе вкрадене і не забувайте розказати про свої здогадки. Тоді шанси на те, що ваше майно повернеться до вас, суттєво збільшаться.