RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Клімат в Україні стрімко змінюється: якою буде погода через 30 років

До 2050 року через глобальне потепління, темпи якого в Україні перевищують середні по Європі, в нашій країні істотно зміниться клімат. Зокрема може зникнути сніговий покрив.

Про це попередила українська кліматолог Світлана Краковська, пише "Українська правда".

Вона пояснила, що в 2020 році в Україні закінчився певний кліматичний період і почався новий.

"Зараз оцінки ще тривають, тому що 2020 тільки півроку, як закінчився, і всі ці дані треба ще перевірити на помилки, на однорідність. Але попередні оцінки говорять, що темпи потепління в Україні перевищують глобальні. Вони навіть перевищують середні по Європі. Швидше теплішає в північно-східних регіонах, де у нас холодніше ", - зазначила фахівець.

Краківська підтвердила, що і літо і зима в Україні будуть ставати теплішими. Вона згадала таке поняття, як "тропічні ночі" - яскравий кліматичний показник. Це явище, при якому температура вночі не опускається нижче 20 градусів.

"Колись у нас таких ночей було кілька і тільки в південних регіонах - Крим, узбережжя Чорного і Азовського морів. А зараз ми їх маємо і в Києві, і в Чернігові - кілька тижнів таких ночей в рік ми однозначно маємо в останні роки" , - говорить кліматолог.

Краківська додала, що сніговий покрив, тривалість стійкого снігового покриву і його залягання, буде зменшуватися і до середини століття він може зовсім зникнути.

"Ні, це не означає, що у нас не буде снігопадів або сильних снігопадів - швидше за все, вони будуть в другій половині зими і в її кінці. Їх ніхто не скасовує. Це означає, що сніг не лежатиме на поверхні", - уточнила кліматолог.

Читайте також матеріал "Апострофа": Україна йде до такого клімату, що влітку не можна буде жити - еколог.