RU  UA

Зміни клімату згубно позначилися на Україні, але глобальний прогноз шокує

В ООН опублікували звіт із прогнозами щодо найближчого майбутнього людства, який готували протягом останніх восьми років. Дослідники дійшли висновку, що глобальне потепління незворотне, і світ дуже близький до катастрофи. Кліматичні зміни вплинули і на Україну.

Подробиці - у сюжеті Апостроф о 10:00 на Апостроф TV.

Основною рушійною силою кліматичних змін в ООН назвали людський вплив. Зміни не оминули і Україну. Рясні дощі та раптові перепади температур згубно впливають на врожай.

Тема зміни клімату в Україні тепер популярніша, аніж політика чи курс долара. Найбільше люди переживають за врожай, адже ціни на вітчизняні абрикоси вищі за привезені персики.

Олександр із городиною на "ти". Чоловік вирощує персики уже 10 років. Сорт "Редхейвен" плодоносив останні три роки, проте зараз все змінилося.

"Сильно впливає погода. Затяжна і дощова весна призводить до того, що дерево сильно хворіє", - зауважив чоловік.

Страждає цього року і виноград, який завжди приносив хороший врожай. Через вологу весну у нього грибок.

"Це сорт "Аркадія". Він дуже хороший, крупний, але цього року толку з нього не буде", - наголосив чоловік.

Натомість айва, яка ще кілька років тому не приживалась в українському, помірно-континентальному кліматі, зараз почувається комфортно.

Експерти ж кажуть, що зміни клімату - це процес закономірий. Проте їхня швидкість сягає катастрофічної позначки.

"Зміни, які відбуваються за життя покоління, раніше відбувались 1500 років. Викиди парникових газів призводять до того, що змінюється температура повітря", - пояснила кліматолог Віра Балабух.

Про те, що люди наслідили у кліматичній історії, точно впевнені в ООН. Нові дані звіту Міжурядової групи експертів важко не назвати шокуючими.

Чотирнадцять тисяч наукових досліджень стверджують, що середня глобальна температура до 2040 року підвищиться на 1,5 °C. Спека, урагани та інші екстремальні погодні явища, які відбуваються зараз, ймовірно, стануть ще більш серйозними.

Ситуація може стати ще гіршою, якщо потепління викличе петлі зворотного зв'язку. Це призведе до ще більших викидів вуглецю, а також до танення вічної мерзлоти в Арктиці або зникнення глобальних лісів. І це - лише частина звіту.

За найгіршим сценарієм, планета може докотитися до межі апокаліпсису. Якщо ж кількість викидів не зменшиться зовсім, на позначці середньої температури може з’явитися плюс 5. Але до 2030 року цей процес ще можна змінити, якщо викидатимемо вдвічі менше відходів уже зараз.