RU  UA

Це не боги з Олімпу: в Україні все частіше хворіють вакциновані люди

В Україні різко зростає кількість хворих на коронавірус. Кількість інфікованих збільшується навіть серед повністю вакцинованих людей.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Маски, антисептики й симптоми вірусу. Усе, що пов'язано з ковід-пандемією, українці найчастіше гуглили в пошуковику минулого року. Тепер на топ-позиціях за кількістю запитів - вакцинація. Звідусіль людей закликають масово вакцинуватися, оскільки так збудника хвороби буде менше.

Утім, щеплення не означає, що про маску чи антисептик можна забути.

"Ми повинні захворюваність сповільнювати, але для цього вакцинація має охопити багатьох людей. Тому на даному етапі навіть вакциновані можуть захворіт. Але досвід тих країн, де провакцинована велика кількість населення, показує, що вакцинація сприяє легкому перебігу. Таких осіб переважно не госпіталізують, вони не потребують реанімаційних відділень", - пояснила міністр охорони здоров'я України у 2019-2020 роках Зоряна Скалецька.

Яскравим прикладом став Ізраїль, де людей вакцинували чи не найпершими. Країна знову потрапила під ковідну хвилю.

В Україні теж фіксують випадки зараження вже після введення вакцини. Це сталося і з Оленою. Спочатку дівчина отримала сертифікат про повний курс щеплення, а вже за місяць - позитивний тест на коронавірус.

"Спочатку захворів чоловік, це було спочатку схоже на ГРВІ - вірусну інфекцію. Нам так лікар сказав, тим паче ми вакциновані. Потім захворіла я, і ми вирішили здати тест на коронавірус. Він виявився позитивним. І десь за дві години до того, як ми отримали результат, у мене пропав нюх", - ділиться журналістка Олена Морозова.

Потім додалися температура, кашель, нежить та головний біль. Але в цілому минулося без ускладнень.

"Захворіли наші знайомі, у них немає вакцинації. У них все набагато гірше, навіть до хлопця приїжджала швидка, йому прям дуже погано", - зазначила Олена.

Головний лікар Олександрівської лікарні міста Києва каже, що госпіталізовані з вакцинацією є і в їхньому закладі. Проте таких людей дуже мало.

"На сьогодні у нас 200 пацієнтів з коронавірусом. Із них у важкому і передважкому стані 50 хворих, які знаходяться в реанімації. Із цих хворих на сьогодні, статистика може змінюватися, біля 1% хворих на ковідом, які пройшли вакцинацію двома дозами, і десь 3-4%, які отримали одну дозу вакцини", - пояснила Людмила Антоненко.

У реанімації лежать пацієнти, які не вакциновані жодною дозою. До того ж, вони мають супутні захворювання: цукровий діабет, ожиріння, ішемічну хворобу серця. Та у зоні ризику усі без винятку.

"Складається враження - і так воно є - що ті, хто вакцинується, абсолютно втрачають пильність і забувають, що треба дотримуватись усіх правил захисту. Навіть після першої дози вони думають, що працює захист, і вони не дотримуються усіх засобів захисту. А ті, що пройшли другу дозу вакцинації - тим більше", - наголосила лікарка.

"Вакциновані - це не боги з Олімпу чи з вищої кастри. Він просто стає тим, хто має кращу знайомість з вірусом і можливість на нього відреагувати сильніше захисною системою. Але заразитися можливо і передавати теж можливо", - зауважила Зоряна Скалецька.

Кількість заражених в Україні щодня зростає. Якщо темпи вакцинації не прискорити, то нового локдауну не уникнути.