RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як правильно відзначати Різдво Пресвятої Богородиці: історія і головні традиції свята

21 вересня християни відзначають церковне свято Різдво Діви Марії, яке в народі називають Друга Пречиста, Богородичне свято, Аспосів день, Осеніни і Спожинки.

"Апостроф" розповідає, що не можна робити в це свято.

Історія свята

У місті Назареті жила подружня пара - Іоаким і Анна. Однак ці праведні і благочестиві люди не мали дітей. Тому одного разу Іоаким приніс в Єрусалимський храм дари Богу. Але священик відмовився приймати їх через бездітності Іоакима. Його дружина почула це і пішла в свій сад.

Раптово їй з'явився ангел Господній і сказав: "Ти зачнеш і народиш Дочку, благословенну, вище всіх. Через Неї отримають благословення Боже і всі земні народи. Через Неї буде дано всім людям Порятунок. Ім'я Їй буде Марія". У День Народження Марії Іоаким приніс Богу дари і жертви.

Що не можна робити

У цей день прийнято ходити до церкви і молитися Матері Ісуса Христа про заступництво. Також в цей день традиційно ворожили, передбачали погоду взимку і дотримувалися посту.

Це свято відкриває новий церковний рік. Наші предки присвячували Різдво Пресвятої Богородиці збору врожаю і сімейним зборам. Традиційно до цього часу завершуються польові роботи.

Зазвичай святкування тривало кілька днів, частування готували з продуктів нового врожаю. М'ясні страви на стіл не подавалися.

На Пречисту жінкам заборонялося брати в руки гострі предмети, шити, вишивати, різати.

Раніше ми розповідали, що в жовтні українців чекають тривалі вихідні.