RU  UA

80 років від дня розстрілів в Бабиному Яру: в Україні вшановують пам'ять загиблих євреїв

29 вересня в Україні відзначають вісімдесяті роковини трагедії Бабиного Яру. Саме цього дня в 1941 році гітлерівці почали масові розстріли в урочищі.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News об 11:00 на Апостроф TV.

За день до трагедії на стінах будинків, огорож і стовпів розклеїли оголошення з вимогою усім євреям Києва та околиць з'явитися з документами, цінностями та теплим одягом на вулиці Мельникова. Містяни з різних районів зібрались в один потік. Почергово від колони відділяли по 30-40 людей і під конвоєм вели на так звану "реєстрацію".

Спочатку у євреїв відбирали речі, а потім примушували роздягатися і виводили до Яру. Усіх, хто там опинився, розстрілював кулеметник, який сидів на протилежному боці.

Лише за два дні в урочищі вбили 34 тисячі євреїв. За всі роки війни у Києві нацистська машина знищила ще близько сімдесяти тисяч людей, зокрема, й інших національностей. Серед них були українці та роми. Вбивали також військовополонених та пацієнтів психіатричних лікарень.

Масові розстріли відбувалися і в інших містах України, але саме Бабин Яр назавжди став символом кривавого злочину нацистського режиму. 29 вересня о 12:00 по всій країні оголосять хвилину мовчання.