RU  UA

Як боротися в Україні з антивакцинаторами: екс-головний санлікар назвав ефективний спосіб

Плани української влади пускати тільки вакцинованих на роботу і в громадські місця не є виходом із ситуації. Влада має достукатися до кожного і пояснити в чому користь вакцинації.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів керівник Державної санітарно-епідемічної служби України в 2014-2016 роках Святослав Протас.

"У нас є інформаційна згода на щеплення, але немає інформаційної незгоди з вакцинацією, де би кожному громадянину під підпис роз’яснили негативні наслідки відмови від вакцинації, і попередили про те, що він буде лікуватися за власний кошт, а не коштом платників податків, якщо він не вакцинується та потрапить до лікарні. Це було б дієвим механізмом", - підкреслив він.

"А так ми не можемо достукатися до кожного. У нас система побудована так, щоби потягнути пацієнта до себе, а не прийти до нього й наблизити до медичної допомоги. Якщо би ми наблизили, ми би побачили, що більшість людей усе ж таки хоче вакцинуватися" , - додав Протас.

"Треба виходити з інтересів пацієнта, а не держави. А тут вийшли з інтересів держави, тому що інфраструктури під вакцини немає, з лікарями ніхто не працює. Тому вирішили, що ми створимо дефіцит, ажіотаж, і до нас прийдуть люди. От воно і спрацювало. Але воно спрацювало виключно на ці 10–16%, які зараз є.

А щоби ми мали хоча б 30–50%, треба щоби сімейний лікар працював із кожним пацієнтом і взяв у нього цю згоду або незгоду. От повірте, якщо би ми зібрали 40 млн цих згод, була би інша картинка", - вважає колишній глава санепідемслужби.

Детальніше читайте на "апостроф": Вакцинація перетворилася в погоню за грошима, там тільки бізнес - екс-глава санепідемслужби.