RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чим внутрішній COVID-сертифікат відрізняється від міжнародного: головні відмінності

В Україні вже зробили понад 15 млн. щеплень проти COVID-19, а отже - понад 6 млн. українців мають право отримати "зелений" COVID-сертифікат про повну вакцинацію та Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, і ще понад 8 млн можуть отримати внутрішній "жовтий" COVID-сертифікат про вакцинацію на підставі першої дози.

Про різницю між COVID-сертифікатом і Міжнародним свідоцтвом про вакцинацію, а також про те, де їх можна отримати, що означають кольори і який термін дії у кожного з них - повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я України.

Міжнародним свідоцтвом про вакцинацію є паперовий документ, який можна отримати у лікаря, що проводив щеплення, чи у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19. У свідоцтві зазначено назву вакцини, її виробника, номер серії, кількість отриманих доз та дату щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад.

Підставою для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію є повний курс вакцинації. Термін дії - 365 днів.

У той же час COVID-сертифікатом є захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг "Дія" або в мобільному додатку “Дія”. Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини.

На сьогодні існують "жовті" сертифікати (підтверджують факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати) і "зелені" сертифікати (підтверджують факт отримання повної вакцинації і діє 365 календарних днів від дати останнього щеплення). COVID-сертифікати можуть бути як внутрішніми, так і міжнародними.

Раніше лікар-імунолог Борис Донський заявив в ефірі Апостроф Live, що підробка COVID-сертифікатів може привести до закриття кордонів для українців, тому населення потрібно всіляко стимулювати вакцинуватися.