RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Як вибити аліменти з батька на окупованій території: названо два методи

Незалежно від того, де проживає батько - на підконтрольній уряду України території або в окремих районах Донецької і Луганської областей, він зобов'язаний забезпечувати свою дитину. Існує два способи отримання аліментів.

Про це розповів юрист, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Сергій Бреус в ефірі телеканалу "Дім".

Перший спосіб - заява про винесення судового наказу на 1/4 від доходів чоловіка.

"Якщо чоловік не працює в Донецькій області, а працює на непідконтрольною території України, то виконавча служба буде розраховувати розмір аліментів від середньої заробітної плати по Донецькій області. Тобто 1/4 від середньої зарплати", - пояснив юрист.

Другий спосіб - це позовна заяву матері дитини, коли вона претендує не на 1/4 - мінімум з мінімуму, а на якусь більшу грошову суму. При цьому обов'язково потрібно вказувати потреби дитини.

Суд приймає рішення на підставі кількох важливих аспектів - стану здоров'я дитини, матеріального забезпечення та здоров'я батька і чи є у нього нерухоме майно. Після отримання рішення суду про аліменти мати дитини має звернутися до виконавчої служби.

Якщо чоловік ігнорує рішення суду, він потрапляє в реєстр боржників. У цьому випадку він не зможе продати ані своє майно, ані купити нове. У разі великої заборгованості може бути накладено арешт на всі його рахунки, як на заробітну плату, так і на соціальні виплати. Заборгованість в сумі за 4 місяці, загрожує серйозними наслідками.

"По-перше, йому буде заборонено виїжджати за кордон, в тому числі на тимчасово окуповану територію. Тобто, якщо він виїде з тимчасово окупованої території на підконтрольну територію України і у нього буде заборгованість, тому він уже на тимчасово окуповану територію не зможе поїхати", - уточнив Бреус.

Крім того, такому чоловікові може бути заборонено володіти транспортним засобом. Якщо ж батько в майбутньому буде щось успадковувати або отримувати соціальні виплати, виконавча служба одразу ж накладе арешт і вилучить їх на користь дитини.

Як розповідав "Апостроф", в Україні почали примушувати боржників до сплати аліментів та інших боргів прямо на дорогах , зупиняючи авто.