RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вчені виявили зв'язок між COVID-19 і агресією у підлітків: результати дослідження

Американські неврологи описали випадок виникнення психічного розладу з порушенням і агресією у трьох підлітків після перенесеного ковіда.

Робота опублікована в JAMA Neurology, повідомляє nplus1.ru.

При цьому стан двох із них медики пов'язали з наслідками коронавірусної інфекції — у цих пацієнтів у спинномозковій рідині знайшли антитіла до коронавірусу та аутоантитіла до тканин мозку.

Американські медики з Університету Каліфорнії на чолі з Майклом Вілсоном описали випадок виникнення психіатричних симптомів у трьох пацієнтів протягом місяця після перенесеного ковіда. Підлітки звернулися до лікарні зі скаргами на безсоння, тривожність, збуджену та агресивну поведінку. У пацієнтів запідозрили запалення головного мозку та взяли аналізи спинномозкової рідини. У ній визначили підвищений вміст білків, що свідчить про запалення мозку.

Враховуючи перенесену коронавірусну інфекцію (вона була підтверджена тестом ПЛР), спинномозкову рідину підлітків додатково досліджували на антитіла IgG до коронавірусу, які виявили у двох із трьох пацієнтів. Крім цього, використовуючи метод імуногістохімії, лікарі з'ясували, що спинномозкова рідина пацієнтів містить аутоантитіла до нейронів кори, нюхових цибулин і нейронів мозочка.

Симптоми пацієнта, у якого не виявили антитіл до коронавірусу у спинномозковій рідині, пояснили прийомом психоактивних речовин — про це він сам розповів лікарям. Йому стало краще після лікування анксіолітиками та антипсихотиками. Двох інших підлітків лікували глюкокортикостероїдами, щоби придушити запалення. В одного з них симптоми пройшли повністю, а в іншого через півроку залишалися проблеми з увагою та концентрацією.

Медики роблять висновок, що хоча у підлітків до цього вже були проблеми з психічним здоров'ям (депресія, тривога), коронавірус міг викликати обтяження симптомів. Наразі лікарі збирають дані про нові випадки психічних порушень після перенесеного ковіда, щоб провести дослідження на більшій вибірці людей.

Читайте також на "Апострофі": Україна йде до ситуації, коли порятунок вашого життя буде вашою проблемою - екс-глава МОЗ.