RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Україна йде до ситуації, коли порятунок вашого життя буде вашою проблемою - екс-глава МОЗ

Система охорони здоров'я страждає від нестачі коштів

Система охорони здоров'я страждає від нестачі коштів Олег Мусій Фото: Апостроф

У парламентському комітеті з питань здоров'я нації підтримали пропозицію щодо дофінансування медичних гарантій з держбюджету на наступний рік більш ніж на 200 млрд грн. Завдяки додатковим коштам, лікарі зможуть отримати гідну зарплату, а українці - якісне лікування. Крім того, комітет пропонує уряду відхилити пропозицію про скасування 5% ВВП на медицину, тому що вважає її шкідливою. Скільки грошей необхідно для нормального функціонування української системи охорони здоров'я, що таке співоплати за медичні послуги, і яка медична система була б ідеальною для України, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів екс-міністр охорони здоров'я ОЛЕГ МУСІЙ.

- Що це за 5% ВВП на медицину, і чому їх не можна скасовувати?

- За рекомендацією ВООЗ, щоб медична система функціонувала і не померла зовсім, на неї необхідно витрачати 6% від ВВП. В Україні останні 20 років цей відсоток був у межах 2,5-3,5%. У бюджеті нинішнього року це 3,5% від ВВП.

Щоб система працювала, треба доплачувати лікарям із власної кишені за медичні послуги. Це така напівтіньова практика, яка допомагає не померти системі охорони здоров'я.

Чотири роки тому, коли Верховною Радою ухвалювався закон про державні медичні гарантії, а точніше про позбавлення будь-яких медичних гарантій, під час голосування було прописано, що з державного бюджету має виділятися не менше 5% від ВВП. Але не на всю медицину, а тільки на програму державних медичних гарантій. Це ті кошти, якими розпоряджається Національна служба здоров'я - НСЗУ, яка теж утворилася завдяки цьому закону.

Загалом, медицина складається ще з науково-дослідних інститутів академії наук, які фінансуються окремо. Наприклад, лікарня "Феофанія". Приватні заклади охорони здоров'я та добровільне медичне страхування не входять в ці 5%. Але Верховна Рада, на жаль, не дотримується цієї норми закону і виділяє дуже мало грошей. Тому система охорони здоров'я повинна функціонувати не безкоштовно, як ви сказали, а безоплатно для людей. Тому що безкоштовно - такого в принципі не буває, хтось повинен заплатити. Повинна була заплатити держава своїм бюджетом. Бюджету немає, його не вистачає. На заробітну плату лікарям не вистачає, вони звільняються.

- За стільки років недофінансування ми вже сприймаємо це як належне.

- Тоді ми повинні сприймати і те, що ми доплачуємо з власної кишені нелегальні платежі. По суті це порушення ст. 49 Конституції та чинного законодавства.

Зараз, в парламенті знаходиться проект державного бюджету, і там закладено 3,5%. Для того, щоб функціонувала система охорони здоров'я, і люди не оплачували послуги з власної кишені, необхідно ще 200 млрд грн. Це хороша ініціатива, але чи буде вона підтримана урядом і Верховною Радою? І чи проголосують депутати комітету за такий бюджет, в якому, швидше за все, не буде цих плюс 200 млрд?

- Ви говорите, що ніколи у нас не було 5%. Але пандемії і таких наслідків у нас теж не було.

- Тут же питання в іншому. 5% ВВП - це гроші на охорону здоров'я. Вони можуть взятися або з бюджету, або з власної кишені, якщо бюджет не покриває витрати. Йдеться саме про протизаконні платежі з власної кишені.

Коли ухвалювався цей закон, передбачалося, що саме держава буде платити з державного бюджету. Якщо з державного бюджету буде ще 200 млрд, то людям реально не доведеться платити за все лікування на первинному, на вторинному, на третинному рівнях, за дослідження, за медикаменти та інше. Ці гроші просто необхідні для того, щоб машина їхала.

Саме тому є така ініціатива, але 200 млрд - це дуже багато, хоча від цього залежить анонсована заробітна плата в 20 тис. гривень. Адже вона теж не з космосу візьметься, вона може бути тільки виділена з держбюджету через програму медичних гарантій.

- Програма медичних гарантій за останній рік отримала понад 100 млрд гривень. Які взагалі справи з медичними гарантіями? Не на папері, а на практиці.

- Погано і на папері, і на практиці, оскільки в бюджеті закладено тільки 128 млрд грн. Зараз у нас повинен бути четвертий квартал - жовтень, листопад, грудень - а гроші вже всі витрачені НСЗУ. Крім того, є великі питання до вартості пакетів послуг. Вона реально не покриває витрати закладів охорони здоров'я ані на гідну заробітну плату, анонсовану в 20 тис. грн, ані на хоча б таку, яку на первинному ринку отримують лікарі, десь в межах 15 тис грн. На вторинному рівні досі проблемою є зарплата у 5 тис. грн молодим медикам, які тільки прийшли після вузів, після інтернатури. Саме тому виникає величезна кадрова криза в системі охорони здоров'я. Лікарі просто відмовляються працювати за такі гроші, не маючи будь-яких інших доплат. Прожити на ці кошти, молодій людині просто неможливо, особливо маючи ще й сім'ю, дітей.

- Вони йдуть в приватні заклади?

- Частина йдуть в приватні заклади, частина - в медичні представництва фармацевтичних фірм. За останні три роки з України виїхало понад 100 тисяч медичних працівників. З них трохи менше половини - це лікарі. Щоб підготувати лікаря, потрібно витратити 10 років, а він поїхав сьогодні і все.

Що робити? Необхідно міняти фінансування системи охорони здоров'я. Тому в Комітеті охорони здоров'я є ще інша ініціатива, яку виголосив Михайло Радуцький - про легалізацію співоплати.

Є інша ініціатива, яка реально працює в інших країнах, і може принести гроші в систему охорони здоров'я - це медичне страхування. Якби додатково до програми медичних гарантій, працювало ще медичне страхування, тоді ми мали б ті 5-6% від ВВП, і люди могли б не виймати останнє з кишені. Але чомусь ці закони не проходять через Верховну Раду.

- Щодо співоплати. Люди відразу думають, що з них додатково здиратимуть гроші за оплату медпослуг, але тепер ще й офіційно.

- Безумовно. Я вважаю, що це незаконна і неконституційна ідея, яку можуть реалізувати тільки політичні самогубці. Але з огляду на те, як працює наше монобольшість, абсолютно не виключено, що за такий закон проголосують... Такі ініціативи спрямовані на тотальну комерціалізацію системи охорони здоров'я і позбавлення її соціальної функції. Соціальна функція держави полягає в перерозподілі коштів від багатих до тих, хто не може заплатити за медичну послугу. В Україні на сьогодні 80% людей живуть за межею бідності, і багато хто не зможе доплачувати за медпослуги, якщо цей платіж буде введений, як обов'язковий.

- Але якщо люди і так платять нелегально, може просто легалізувати ці платежі?

- У тому то й справа, що в підсумку будуть платити і нелегально, і офіційно. Одне іншого не замінить.

На мою думку, найбільш дієвим способом отримати додаткові кошти для системи охорони здоров'я є введення загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, де буде спеціальний цільовий внесок на охорону здоров'я у вигляді коштів, які будуть потім розподілятися через медичний страховий фонд на всіх ... А поки є бажання повністю комерціалізувати систему охорони здоров'я, зробити її майже приватною. Це шлях до ситуації, коли порятунок вашого життя буде вашою проблемою, а держава позбавляє себе будь-яких гарантій. І пропозиція введення співоплати - це одна з ланцюжків комерціалізації системи охорони здоров'я. Це перехід на американську систему охорони здоров'я, через яку зараз понад 40 млн американців взагалі позбавлені елементарної медичної допомоги.

- Якщо взяти міжнародний досвід, то чий приклад здається вам найбільш вдалим?

- Я думаю, це німецька модель Бісмарка, яка адаптована частково з елементами моделі Беверіджа - британською моделлю - в Польщі. Щиро сподіваюся, що якась політична сила обов'язково візьметься в майбутньому за побудову саме соціальної системи охорони здоров'я за цією моделлю.

- А як з медичним страхуванням?

- Тут є дві моделі: приватне і добровільне медичне страхування. Остання зараз існує в Україні, і дає приблизно 2% коштів в систему охорони здоров'я. Але це ж зовсім мало. Мова ж йде про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Україна є соціальною державою, і зобов'язана за Конституцією забезпечувати свої соціальні гарантії. Тому страхування повинно бути не комерційним, а паралельно з існуючим добровільним. З його розвитком повинні були бути свого роду державні гарантії через загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

- Чи готова Україна до цих новацій?

- За різними опитуваннями, більшість українців позитивно сприймають медичну страховку. Особливо ті люди, які мають родичів-заробітчан за кордоном, або самі були там. Вони бачать, як функціонує медичне страхування від Іспанії до Польщі або Німеччини. Воно реально допомагає збирати кошти саме на систему охорони здоров'я.

А як це відбувається в Україні? Податки платяться в загальний бюджет, з якого виділяються кошти на охорону здоров'я, і сума залежить від депутатів Верховної Ради. Ось вони не проголосують 5% ВВП, і що тоді? Якби існував медичний фонд, з якого не можна було б брати кошти на щось інше, люди знали б, що вони платять внесок тільки на власне здоров'я, на його лікування та збереження.

- Як українці можуть лікуватися у приватних клініках за державний рахунок? Це взагалі можливо?

- Це можливо в тому випадку, коли приватна клініка підписала з НСЗУ угоду про роботу з нею і про виконання програми медичних гарантій. Ми вже говорили про те, що є 35 пакетів, які оплачує НСЗУ. І для НСЗУ, в принципі, не має ніякого значення, хто виконає медичну роботу - державна, комунальна установа чи приватний заклад. Але, як правило, тарифи в приватних закладах набагато вищі, ніж в державних і комунальних. Тому швидше за все доведеться доплачувати, адже оплата в приватних закладах легальна і законна.

- Оплачувати з чиєї кишені?

- Все приватні медичні установи оплачуються з власної кишені або через медичне добровільне страхування від страхової компанії, якщо ви застраховані.

Візьмемо, наприклад, пологи, на які держава виділяє 8,5 тис гривень. Ці кошти цілком можуть покрити вартість пологів в державній установі, а ось в приватній клініці ціна може бути вищою. У них прайс, наприклад, 28 тис, тому 8,5 тис виплатить держава, а 19,5 тис ви заплатите з власної кишені. В цьому питанні і полягає проблема: чи буде це вичерпна гарантія надання повної медичної допомоги по пакету.

- МОЗ пропонує відстороняти керівництво лікарень за фальсифікацію ковід-сертифікатів. Що ви про це думаєте?

- Якщо виявили підробку, цим повинна зайнятися поліція, розслідувати і знайти винного. Далі винуватець має бути покараний. І до чого тут керівники закладів охорони здоров'я? Якщо є якийсь недобросовісний працівник установи - такі теж бувають - який щось намагається сфальсифікувати, то він повинен за це нести відповідальність. Він повинен бути звільнений або посаджений у в'язницю за фальсифікацію документів. Причому тут керівник закладу? Я вважаю некомпетентним таку заяву взагалі і ніяк її не поділяю.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів