RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

14 квітня

Всі новини

Харківські прокурори провалили атестацію та вляпалися в скандал - ЗМІ

Прокурори на Харківщині Станіслав Пієв та Ігор Чуб не пройшли всі етапи атестації, яка є обов'язковою, "але все одно продовжили працювати".

Про це пише "Обозреватель" із посиланням на розслідування на YouTube-каналі "Правда Рудича".

Як з'ясувалося, обидва прокурори зі скромними деклараціями "мають родичів, на яких оформлені десятки дорогих машин та елітних об'єктів нерухомості".

Ігор Чуб, начальник відділу нагляду за дотриманням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю в Харківській області, провалив атестацію ще 2020. Він звернувся до суду. Заявив, що не зміг скласти тест, бо були проблеми із технікою. У Генпрокуратурі з таким твердженням не погодилися: якщо комп'ютер погано працював, прокурор міг повідомити про це під час атестації. Суд дозволив перескласти іспит, але Чуб все одно не пройшов третій етап атестації – співбесіду. Це означає, що він фактично має бути усунений від роботи, пояснив Олександр Лемєнов, член комісії з атестації прокурорів. Журналісти-розслідувачі вивчили нерухомість у родині Чуба.

"З'ясувалося, що його батько – пожежник-рятівник, офіційно є мільйонером. На нього оформлено цілий статок. Чуб не задекларував шикарний особняк, записаний на батька, а також машину, якою користується його дружина. Коментувати мільйонний статок та непроходження конкурсу чиновники та їхні родичі не стали. Майже 300 квадратних метрів біля лісу в Харківській області з власним доглянутим садом. За оцінкою експертів, такий будинок коштував сім'ї прокурора Чуба понад 10 млн грн. Це маєток начальник Управління нагляду за дотриманням законів Харківської облпрокуратури Ігор Чуб у декларації не вказав", - йдеться у матеріалі.

Журналісти зазначають, що це не єдиний особняк родини Чуба: "Ще один, поменше, – у Харкові, – записаний на тестя прокурора... Усього на Чуба та його родичів зареєстровано понад 20 об'єктів нерухомого майна. Наприклад, квартири у будинку на вулиці Костомарівська, яким володіє теща Чуба. За інформацією, отриманою від ремонтників, її спонсор - прокурор Чуб. Також, за даними журналістів, громадянська дружина прокурора Олена користується автомобілем БМВ 5, відомості про який в декларації посадової особи також відсутні", - пише видання.

Окрім Ігоря Чуба не здав атестацію та його колега – начальник відділу Харківської обласної прокуратури Станіслав Пієв. За законом, кожен із прокурорів має пройти переатестацію, яка складалася з трьох етапів. Останній із них – співбесіда, що, згідно з правилами, проводиться під відео- та аудіофіксацією. Цей етап обидва прокурори оминули.

"На співбесіді дізнаються про абсолютно всі моменти, сумнівні моменти про чесноти. Зокрема, аналіз та перевірка декларацій. Також можна запитати про джерела походження коштів, законність походження цих джерел тощо", - зазначив Олександр Лемєнов.

Ні Офіс генпрокурора, ні Харківська обласна прокуратура не відповіли журналістам на запит про відеозапис проходження прокурорами конкурсу. Станіслав Пієв та Ігор Чуб теж відмовилися давати коментарі щодо ситуації.