RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто може перевіряти наявність COVID-сертифікатів та які штрафи загрожують

З переходом все більшої кількості областей в "червону" зону в Україні та введенням COVID-сертифікатів, слід знати хто перевірятиме наявність QR-кодів, сертифікатів про вакцинацію та негативних тестів на коронавірус, а також які є підстави для перевірки та штрафи.

Про це повідомляє "Апостроф".

Кабмін України ухвалив постанову №1236, дотримуючись закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", згідно з яким дозволено встановлювати карантин у країні із встановленням карантинних правил. Згідно з постановою, у торгових центрах можна перебувати у "червоній" зоні лише за наявності сертифікатів про вакцинацію.

За порушення цих правил від Кабміну діє штраф, який регулюється статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні порушення. Так, при відвідуванні місць, де потрібне підтвердження вакцинації та негативний ПЛР-тест, українців без такого може оштрафувати поліція від 34 до 170 тисяч гривень для посадових осіб та від 17 до 34 тисяч гривень для громадян.

" даною статтею передбачено, що протоколи за недотримання правил карантину можуть складати також Служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів та уповноважені особи органів місцевого самоврядування. А це означає, що всі ці органи мають право проводити рейди та перевіряти заклади", - розповів "Апострофу" юрист компанії Poster Дмитро Кондратьєв.

Детальніше читайте у матеріалі порталу "Апостроф": "Люди в паніці: як українців пускатимуть у ТРЦ і кого зроблять "крайнім".