RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди в паніці: як українців пускатимуть у ТРЦ і кого зроблять "крайнім"

COVID-сертифікати набувають особливого значення для українців

COVID-сертифікати набувають особливого значення для українців Фото: УНІАН

Вже 8 регіонів України перебувають у "червоній" карантинній зоні. У суботу, 30 жовтня, "почервоніють" ще 7 областей, а з 1 листопада "почервоніє" і Київ. Таким чином, більшість країни запровадить найжорсткіші карантинні заходи. У таких умовах COVID-сертифікати набувають особливого значення для українців, адже, по суті, ці документи стають перепустками в життя без карантинних обмежень. Як працює система пропуску за сертифікатами у "червоних" зонах і які проблеми з нею виникають - дізнавався "Апостроф".

Порятунок від обмежень

Згідно з карантинною постановою Кабміну №1236, обмеження "червоної" зони передбачають заборону на роботу закладів громадського харчування (тільки на виніс), торгових центрів, фітнес-залів, закладів культури, проведення всіх розважальних заходів.

Проте обійти обмеження можна. Для цього необхідно мати або COVID-сертифікат, або актуальні результати тесту (ПЛР або тест на антиген) або документ, що підтверджує повний курс вакцинації. Справа в тому, що в Україні ще можна отримати так зване свідоцтво про вакцинацію. Це паперовий документ, який видають сімейні лікарі на підставі інформації щодо вакцинації в електронній системі охорони здоров'я. На свідоцтві має бути печатка медустанови та особистий підпис лікаря.

Хто може отримати сертифікат COVID? Звичайно, ті, хто вже вакцинований чи встиг перехворіти на коронавірус. Для вакцинованих термін дії сертифікату складає рік, а для тих, хто переніс ковід – 180 днів.

Читайте: Дітям не пощастить найбільше: повний список заборон для Києва у "червоній" зоні

Щоправда, наприклад, на Київщині далеко не всі адміністрації закладів виявилися готовими до обмежень.

"Коли у четвер стало відомо, що в суботу вже "червона" зона, охоронці нашого ТЦ у паніці почали бігати і шукати, де скоріше зробити щеплення. Або навіть купити сертифікат, - розповідає "Апострофу" адміністратор одного з ресторанів Софіївської Борщагівки Ілона. – У нас у ресторані також не весь персонал вакцинований. Вирішили так: кожні три дні робитимемо тести на антиген і так працюватимемо” .

Хто перевіряє сертифікати?

Та всі, хто завгодно. У постанові Кабміну №667, яка регламентує використання коронавірусних документів, такі перевіряючі називаються ініціаторами.

Отже, ініціаторами можуть бути співробітники Держприкордонслужби (при перетині кордону на в'їзд до України), органи державної та місцевої влади, співробітники Держпродспоживслужби, а також фізичні та юридичні особи у разі використання COVID-сертифікатів для проведення заходів без обмежень.

Перевірка сертифіката про вакцинацію на вокзалі Київ-Пасажирський Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Підстави для перевірки

Сама по собі відсутність COVID-сертифікату в українця не є адміністративним правопорушенням. Але є нюанси. Відповідно до закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", уряд може встановлювати на території країни карантин та прописувати його правила. Так Кабмін і зробив, ухваливши постанову №1236. І в цьому документі таки значиться, що правила карантину забороняють допускати на територію ТЦ у "червоних зонах" людей без сертифікатів. А ось відповідальність за порушення урядових правил закріплена у статті 44-3 Кодексу України про адміністративні порушення: від 34 до 170 тисяч гривень для посадових осіб та від 17 до 34 тисяч гривень для громадян.

"Таким чином, поліція може перевіряти та складати протоколи, це передбачено не "Законом про поліцію", а статтею 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, - пояснює "Апострофу" юрист компанії Poster Дмитро Кондратьєв. – У тому числі даною статтею передбачено, що протоколи за недотримання правил карантину можуть складати також Служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів та уповноважені особи органів місцевого самоврядування. А це означає, що всі ці органи мають право проводити рейди та перевіряти заклади".

Як перевіряються сертифікати

"Для перевірки дії COVID-сертифіката власник або законний представник власника пред'являє ініціатору QR-код зазначеного сертифіката", - йдеться у постанові уряду.

Наприклад, для копів розроблено спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє читати QR-код сертифікатів українців. Для решти, наприклад, охоронців торгових центрів, держава пропонує скористатися додатком "Дія". Там є спеціальний рідер, який моментально рахує код на чужому смартфоні. Але!

По-перше, працює така опція не зовсім коректно. Якщо в ініціатора та людини, чий сертифікат перевіряють, встановлені різні версії програми, то "Дія" видаватиме ось таке повідомлення:

А в натовпі відвідувачів ТЦ або ресторану, охорона та адміністрація навряд чи зможуть встежити за тим, щоб у кожного була встановлена остання версія програмного забезпечення. Навіть температуру на вході до торговельних центрів, через два роки епідемії, охоронці вже міряють неохоче, "для галочки". Перевірка сертифікату займає трохи більше часу, а тому чекати, що скануватимуть усіх без винятку – марно.

По-друге, на сертифікатах про вакцинацію, які видаються сімейними лікарями, взагалі немає жодних QR-кодів для зчитування. А підробити такий папірець можна досить легко, просто завантаживши бланк в інтернеті та вписавши в нього свої дані. Очевидно, що розумітися на справжності таких документів адміністрації ТЦ не будуть. У такому разі виникає закономірне питання:

Хто відповідальний за відсутність документів

І це питання найважливіше. Адже якщо за клієнтів відповідальні адміністрації торгових центрів, які допустили людей на свою територію без ковідних документів, то в їхніх інтересах перевіряти всіх без винятку гостей, адже чималий штраф доведеться платити адміністраціям.

Якщо ж відповідальність несуть самі відвідувачі, то штраф доведеться сплачувати вже їм. І в цьому випадку вже адміністраціям ТЦ немає особливого резону перевіряти своїх гостей, а значить потрапити в торговий центр або ресторан без ковідних документів не складе особливих труднощів.

У Нацполіції "Апострофу" пояснили, що дилеми немає.

"Керівник закладу несе повну відповідальність" , - зазначила у коментарі виданню речник Нацполіції Оксана Блищик.

У такому випадку адміністрації торгових центрів більш ніж зацікавлені фільтрувати всіх своїх гостей. Але!

Під час поліцейської перевірки не всі гості ТЦ можуть захотіти показати копам свої сертифікати, адже такого обов'язку немає. І що тоді?

"Як поведуть себе перевіряльники, якщо і співробітники, і гості відмовляться показувати сертифікати — поки не ясно. Є припущення, що в гіршому випадку перевіряльники складатимуть протокол із формулюванням, що "суб'єкт господарювання не зміг надати підтвердження вакцинації своїх співробітників", і таким чином не дотримуються "карантинних норм". Але при такому формулюванні в суді цей кейс швидше розвалиться. Швидше штраф буде тільки тоді, якщо перевіряючі зможуть довести факт, що заклад впускає гостей без перевірки сертифікату", - додає Дмитро Кондратьєв.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

А якщо до закладу зайшов гість по підробленому документу? Адже адміністрації ТЦ не експерти в ковідних сертифікатах.

"З приводу підробки сертифікату - тут відповідальність на стороні гостя, тому що ресторан чи ТРЦ не мають повноважень перевіряти справжність того чи іншого документа", - резюмує Кондратьєв.

І найцікавіше: навіть у "червоних" зонах не може бути припинено роботу супермаркетів, які продають продукти харчування, аптек, банків, ветеринарних магазинів. А практично у кожному ТЦ є або відділення банку, або супермаркет, або аптека, або все це разом. І теоретично нічого не заважає відвідувачеві пройти в ТЦ як у супермаркет, а дорогою заскочити в парочку магазинів одягу та кінотеатр. Щоб виключити такі ризики, знову ж таки теоретично, охоронця потрібно поставити біля кожного магазину одягу та кінотеатру. Але хто так робитиме?

"З того часу, як в Одесі "червона" зона, у нас у ТЦ перевіряють сертифікати, - розповідає "Апострофу" співробітник одного з кінотеатрів Одеси Ірина. – Але перевірка відбувається тільки на вході до ТЦ. Ми в кінотеатрі не перевіряємо сертифікати у відвідувачів. Звичайно, добре, що ми позбавлені цієї мороки. Адже якщо до нас приходить глядач, то за замовчуванням у нього все гаразд з документами, охорона внизу його ж перевірила" .

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів