RU  UA

​Обмеження для невакцинованих: чи можуть звільнити з роботи за відсутність COVID-сертифікату

Відсьогодні працівники деяких сфер не можуть працювати без вакцинації проти коронавірусу. Це стосується вчителів, держслужбовців та науковців. Право усунути від роботи мають керівники відповідних установ. Проте зобов'язати до вакцинації можуть не всіх.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Перелік професій затвердили у МОЗ.

“Набув чинності наказ МОЗ "Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням". Йдеться про працівників: центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів, освітніх закладів”, – розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Але на цьому у МОЗ зупинятись не планують. У перелік професій хочуть додати працівників, які надають соціальні послуги, співробітників закладів захисту прав дітей та реабілітаційних закладів, а також установ, внесених до переліку об'єктів критичної інфраструктури. Право усунути від роботи мають керівники відповідних організацій.

При цьому у робітників не зберігатиметься зарплата і не нараховуватиметься стаж за ці дні. Не виплачуватимуть таким працівникам і лікарняні. Однак про звільнення мова не йде. На це роботодавець не має права. А якщо таке станеться, працівник може поскаржитись у Держслужбу з питань праці. При цьому повернутися до роботи можна буде вже після щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19.

Не будуть усувати від роботи тих, хто недавно перехворів на ковід, а також вакцинованих однією дозою й тих, хто має абсолютні протипоказання до щеплення.

У профспілці ж просять відтермінувати нові правила ще на місяць. Пояснюють: це може ускладнити навчальний процес. Хоча кількість вакцинованих зростає щодня. Найбільший відсоток щеплених педагогів – у Хмельницькій та Київській областях - майже 97%. Останній у трійці - Київ. Там вакцинували 96% вчителів.