RU  UA

Вважає себе провідником чи месією: психолог поставив цікавий діагноз Зеленському

Переважна більшість українських політиків, в тій чи іншій мірі, страждають так званим гібріс-синдромом. Через нього вони значно "відриваються" від реальності та підмінюють її своєю власною, у якій все завжди ідеально. Це помітно за багатьма політиками, включаючно з чинним президентом України Володимиром Зеленським.

Психолог Андрій Кузьменко розповів у інтерв'ю у програмі "Національний ранок" на Апостроф TV про те, як цей синдром змінив Зеленського, і в чому він проявляється.

– Чи можна сказати, що на Зеленського вплинув гібрис-синдром?

- Цілком. Потрібно враховувати, що наш президент не вийшов, як люблять про це говорити, із народу. Це не так, що людина їздила на тролейбусі, а потім раз і стала президентом. Ця людина вже давно була частиною іншої влади – шоу-бізнес у нас також частина влади. Тобто це люди, які годуються від влади, котрі постійно при владі. Це люди, які теж живуть дуже далеко від реальності та стикаються з нею лише випадково.

– Чи можете детально описати симптоми цього синдрому?

- Насамперед, це непогрішність, тобто "я не можу помилятися", все, про що я думаю, всі мої ідеї просто чудові, найкращі. Таких людей дуже багато і не лише у владі. Це впевненість у тому, що вони є провідниками чи месіями. Вони дуже часто прив'язується міфічне мислення у тому, що вони несуть у собі якийсь посил. Людина повністю дистанціюється від реальності життя, і вона всіляко намагається обрізати хоч якісь зв'язки з нею.

– Влада розбещує абсолютно будь-яку людину?

- Звичайно. Ну як влада, можновладці, які намагаються перетягнути будь-кого, хто знову прийшов на свій бік усіма можливими способами: підкупами, хабарами тощо. І саме суспільство часто цьому сприяє. Якщо ми говоримо про західне суспільство, то є чіткий механізм регулювання, що можна, а що не можна – чіткі правила гри. У нас ці правила абсолютно не прописані. У нас можна лобіювати будь-які інтереси абсолютно безкарно. Брати гроші і навіть коли тебе ловлять на якихось подарунках, казати: "А що? Усі так роблять".


Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Зеленський відірвався від реальності, він не розуміє, де знаходиться - психолог Андрій Кузьменко".