RU  UA

Сімейні лікарі масово звільняються: екс-міністр назвав серйозну причину

Українські лікарі звільняються через неправильну державну політику щодо роботи з пацієнтами, які хворіють на коронавірус.

Про це в ефірі Апостроф News на Апостроф TV розповів колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

“Лікарі звільняються. Ковід вніс великі корективи, тому що лікарі з сімейних перетворилися на лікарів-епідеміологів. Забувши про те, що залишається робота сімейного лікаря з хронічними захворюваннями, адже ковід це не є основне захворювання в державі. Серцево-судинні захворювання на першому місці, онкологія на другому місці за смертністю, за кількістю хворих”, – розповідає Мусій.

На його думку, хворі на COVID-19 створюють велике навантаження на лікарів, тому ті звільняються.

“Часу на тих 1800, замість 1200 пацієнтів – все менше і менше у сімейного лікаря. Тому розумію лікарів, які не витримують такого навантаження, а часто ще мають претензії з боку свого керівництва і недоплати коштів. Крім того, ковідні кошти на первинному рівні не передбачені в пакеті медичних послуг. За щеплення доплати мікроскопічні”, – зазначає Мусій

Загалом в Україні близько 25.5 тисяч лікарів первинки. Йдеться про медиків першого контакту - сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Через перенавантаження деякі лікарі не витримують і або звільняються, або переходять працювати у приватні заклади, де кращі умови праці та оплата.

У лікарів первинки є певний ліміт пацієнтів, із якими можна укласти декларацію. Для лікаря терапевта цей ліміт становить 2 тисячі, для сімейного лікаря - 1800, для педіатра - 900

Також досить поширене явище серед медиків - вигорання. За даними Національної служби здоров'я протягом квітня-грудня 2020-го звільнилося 1597 лікарів первинки. За 2021-ий - 1398.