RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Почалася виплата підвищених пенсій в Україні: хто та скільки отримає

В Україні з 4 січня 2022 року деякі категорії пенсіонерів почали отримувати підвищені виплати. Йдеться про чорнобильців; непрацездатних осіб, які втратили родичів-військових в АТО/ООС; жінок, яким цьогоріч виповнюється 60 років.

Як саме зросли пенсійні виплати - з'ясовував "Апостроф".

Так, призначені підвищені пенсії кожному із непрацездатних батьків (матері чи батькові), дружині чи чоловікові загиблих/померлих/зниклих безвісти осіб-учасників Антитерористичної операції/Операції Об'єднаних сил. Мінімальний розмір пенсійної виплати збільшено до 7,8 тисячі гривень, у середньому підвищення становить 1 895 гривень. Такі пенсійні виплати призначені для понад 3,36 тисячі осіб.

Також підвищені пенсії у січні виплачують людям, які отримали інвалідність через аварію на Чорнобильській АЕС. Їм розраховують пенсію з інвалідності, виходячи із заробітної платні, визначеної з п’ятикратного розміру мінімальної зарплати, як це раніше передбачалось для військових. Автоматичний перерахунок відбувся для 21,2 тисячі осіб. Пенсія зросла у середньому на 2 903 гривень.

З січня щомісячне підвищення на 9% від пенсії призначене жінкам, народженим з 1 січня 1962-го по 31 грудня 1962 року, під час звернення за призначенням пенсії за віком.

Як писав раніше "Апостроф", українці мають можливість замовити два види пенсійних посвідчень – головного документа, що підтверджує статус пенсіонера та передбачає деякі пільги.