RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Найгіршого варіанта уникли: наскільки у лютому в Україні подорожчає хліб

Зростання ціни на хліб відбудеться вже в лютому, однак за твердженнями експертів, споживачі майже не відчують цих змін.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інтерв'ю Всеукраїнської Асоціації пекарів (ВАП).

Десятикратне подорожчання природного газу в 2021 році, підвищення цін на електроенергію, борошно, яйця змушувало українських пекарів заявляти про майбутню кризу на ринку хлібопродуктів. Українці залишились би без основного харчового продукту, адже хлібопекарні могли б зупинити виробництво.

У зв'язку з цією ситуацією, Кабмін ухвалив постанову про стримування різкого зростання цін на продукти першої необхідності.

"Через зростання цін у 2021 році – на природний газ у 10 разів, на електроенергію у 2,5 раза, борошна на 50%, собівартість виробництва хліба зросла на 50%, а ціна хліба на 18%. У результаті нам би довелося підіймати відпускні ціни на свою продукцію ще як мінімум на 10-15% вже в січні, інакше до половини підприємств галузі змушені були б зупинитися і виник би дефіцит хліба", - розповідає про найгірший варіант, якого вдалося уникнути, перший віцепрезидент ВАП Олександр Тараненко.

Він зауважує, що оперативне втручання Кабінету Міністрів та Міністерства агрополітики вдалося уникнути великих проблем на ринку хлібопродуктів.

Хлібопекарні за допомогою Постанові Кабміну №1435 отримали природний газ за дешевшою ціною. Середня ціна пільгового природного газу для цієї галузі складає 11 тисяч гривень за 1000 кубів у січні; у грудні була ринкова ціна 60 тисяч гривень.

"Наразі ми забезпечені пільговим газом до кінця місяця і можемо працювати впевнено", стверджує Олександр Тараненко.

У лютому пільговий газ для галузі буде коштувати вдвічі дорожче за ціну в січні, а це у середньому 20 тисяч гривень за 1000 кубів. Це та низка інших факторів спричинить незначне подорожчання хліба.

"Додайте сюди можливе зростання цін на борошно, цукор, яйця, жири та інші складові хліба. Тож ймовірно, що в лютому хліб може додати до своєї ціни до гривні. Але на тлі того, що могло б бути — а хліб міг подорожчати без допомоги держави приблизно на 8-10 гривень, споживачі цього зростання особливо не відчують", - говорить Олександр Тараненко.

Раніше "Апостроф" повідомляв те, що в Україні ціни зростають швидше за зарплати, та навів свіжі цифри статистики.