RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Убезпечити себе від шахраїв: як самостійно перевірити посвідчення водія

Перевірити чинність водійських прав можна самостійно за допомогою онлайн-сервісу. Однак, така опція доступна лише для пластикових прав останніх років випуску - документи, видані до 2011 року, неможливо перевірити онлайн.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на Головний сервісний центр МВС.

Українці досі продовжують купувати підроблені посвідчення водіїв у шахраїв. Фейкові права виявляє поліція під час перевірки автотранспорту на дорозі, або ж самі покупці звертаються за верифікацією документа - підробки не відображаються в "Дії".

З цієї причини Головний сервісний центр МВС розширив функціонал перевірки посвідчень водія. І тепер пошук документу можна здійснювати не тільки за його серією та номером, а ще й за прізвищем водія. Результат перевірки покаже дані посвідчення, перші й останні літери прізвища, ім'я та по-батькові власника. Хоч це нововведення персоналізує запит, проте не розкриває конфіденційну інформацію.

Документи, що видані до 2011 року, більше за все не зможуть пройти таку перевірку. Незважаючи на таке обставину, це не привід їх міняти, оскільки старі права мають необмежений термін дії, на відміну від нових - на них вказана дата, до якої вони дійсні.

"Сподіваємося, що це стримає громадян від необдуманих “покупок”.Не довіряйте сумнівним джерелам, фейковим Facebook сторінкам з фото та логотипами сервісних центрів МВС. Державний сервіс завжди має домен "gov.ua" або синю галочку - знак верифікації аккаунта, який підтверджує, що сторінка є офіційною", - пишуть у МВС.

Раніше "Апостроф" повідомляв про новий податок та нові штрафи для українських водіїв: кому та скільки доведеться платити.