RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як українці наповнюватимуть Пенсійний фонд: у Раді назвали два джерела

Нещодавно Міністерство соціальної політики анонсувало пенсійну реформу, згідно з якою запроваджуватиметься накопичувальна система внесків у свої майбутні пенсійні виплати. Вона передбачає захоохочення ФОПів та державних підприємств до переходу на накопичувальну систему.

Про два головні джерела для наповнення Пенсійного фонду розповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова у своєму інтерв'ю.

"Перше джерело: за рахунок ЄСВ. Тут хочу одразу наголосити: у роботодавців податкове навантаження не збільшиться. Просто сьогодні 22% ЄСВ розщеплюються так: у Пенсійний фонд, Фонд соцстрахування та Фонд безробіття. Буде розщеплення на ще одне джерело: накопичувальний рахунок, який відкриє держава кожному українцю. Розмір накопичувального внеску, який сплачуватимуть роботодавці становитиме: у 2023 році – 1%, у 2024 році – 1,5%, у 2025-му – 2%", - пояснила Третьякова.

За її словами, існуватимуть всього два джерела накопичення впродовж 2023-2025 років.

"Друге джерело: запроваджується співфінансування за рахунок коштів державного бюджету. У 2023-му році 1%, у 2024 році – 1,5%, у 2025-му – 2%", - деталізувала народна депутатка.

Вона також додала, що внесок, який робитиме за працівника його роботодавець, буде дублюватися з держбюджету. Таким чином, у перший рік на відкритих рахунках накопичуватиметься 2%, у другий рік – 3%, у третій (тобто у 2025 році) – 4%.

Раніше "Апостроф" писав про індексацію пенсій в Україні та розповів, куди звертатися за перерахунком.