RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

В Україні призиватимуть резервістів без мобілізації: що потрібно знати про "особливий період"

У вівторок, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив із черговим відеозверненням, в якому заявив про призов резервістів у особливий період.

Визнання Путіним "ЛДНР" - розв'язка чи нова ескалація? Усі останні новини

"Апостроф" розповідає, що таке "особливий період".

Призов резервістів без мобілізації можливий лише у "особливий період" - період функціонування національної економіки, органів державної влади, місцевого самоврядування, інших державних органів, Збройних сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ та організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

Він настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію або з моменту запровадження воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях і охоплює час мобілізації, воєнний час та частково відновлювальний період після закінчення воєнних дій. Це регулюється законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

В Україні "особливий період" діє з березня 2014 року – з моменту оголошення першої хвилі мобілізації.

Як повідомляв "Апостроф", згідно з українським законодавством, у особливий період на військову службу призвуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Однак цей процес не є мобілізацією населення.