RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Визнання Путіним "ЛДНР" – розв'язка чи нова ескалація? Усі останні новини

Росія після створеної на Донбасі ескалації визнала незалежність так званих "ДНР" та "ЛНР". Президент РФ Володимир Путін увечері 21 лютого підписав відповідний указ. Країни Заходу жорстко відреагували на такий крок. США назвали це рішення відмовою Кремля від участі в Мінських угодах. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав рішення Путіна підривом зусиль щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Вже вночі своє відеозвернення опублікував президент України Володимир Зеленський.

"Апостроф" стежить за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

23:00 Американське джерело повідомило ЗМІ, що США не виключають санкції проти найбільших російських банків - Сбербанку та ВТБ.

Також він не відкинув відключення Росії від SWIFT.

Крім того, він заявив, що "Північний потік-2" ніколи не буде запущений у роботу.

22:50 "На сьогоднішній день немає потреби у спільній мобілізації. Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною, як Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, видано указ про заклик резервістів у особливий період", - повідомив Зеленський.

22:39 Санкції будуть введені і проти дітей російських чиновників – Дениса Бортнікова, Петра Фрадкова та Володимира Кирієнка. Про це повідомляє Мінфін США.

22:20 Зеленський незабаром виступить із новим зверненням. У мережі пишуть, що він оголосить про заклик резервістів.

22:19 У Верховній Раді зареєстровано звернення до Зеленського про припинення транспортного сполучення з РФ та Білоруссю та закриття з ними держкордону

21:55 Росія встановила дипломатичні відносини з "ДНР" та "ЛНР", повідомляє МЗС РФ.

21:41 Головне із звернення Байдена:

▪Путін готує ґрунт для того, щоб просунутися далі в Україну. Він попросив дозволу Думу на це;

▪Санкції проти Росії торкнуться суверенного боргу РФ та російських еліт;

▪️150 000 російських військ зосереджено біля кордонів України, вони готові до атаки;

▪США продовжать допомогу Україні у сфері оборони;

▪️Якщо з Білорусі не вийдуть війська РФ - будуть посилені оборонною зброєю Естонія, Литва та Латвія;

▪️визнання "Л/ДНР" - очевидна провокація та порушення міжнародного права;

▪ Виправданням агресії РФ немає.

21:11 Рада може запровадити режим НП у прикордонних з Росією областях, - підсумок зустрічі глав фракцій із Зеленським

20:52

20:44

19:46 Reuters повідомляє про те, що військова колона з більш ніж 100 вантажівок із солдатами помічена на шляху до українського кордону у Білгородській області

18:55 Путін назвав чотири ключові вимоги РФ до України:

1. Визнати волевиявлення людей у Севастополі та Криму

2. Україна не повинна вступити до НАТО. Київська влада повинна сама відмовитися від вступу.

3. Вирішити проблему Донбасу шляхом переговорів, але це вже не актуально

4. Найголовніший пункт – демілітаризація України

18:30 Росія визнала ДНР та ЛНР у тих межах, які зазначені у їхніх конституціях – Путін

18:16 Росія продовжує планувати вторгнення в Україну - Столтенбрег

17:10

16:41 Уряд Нідерландів викликав посла РФ у зв'язку із визнанням Москвою «ДНР» та «ЛНР».

16:16 Нардеп Олексій Гончаренко вніс у Верховну Раду проект ухвали про припинення дипломатичних відносин з РФ.

15:50 Якщо обстріл Щастя Луганської області продовжуватиметься з нинішньою інтенсивністю, мешканців міста евакуювали. Місцева влада вже визначила місця для евакуації.

15:32

15:25

15:08 Великобританія запроваджує санкції проти наближених до Путіна олігархів – братів Ротенбергів та Тимченка. Також вводяться проти 5 російських банків (передбачається заморожування їх активів):

  • "Росія"
  • "Промзв'язокбанк"
  • "Генбанк"
  • Чорноморський банк розвитку та реконструкції
  • Індустріальний ощадний банк

14:38 Пєсков заявив, що Росія фактично відкинула Мінські угоди: "Питання "Мінська-2" більше не стоїть на порядку денному, на перший план виходить тема гарантій безпеки для РФ".

14:35


14:12 Верховна Рада ухвалить сьогодні документ, яким засудить визнання Росією "ЛДНР" і вимагатиме від Заходу запровадити санкції проти РФ. Зокрема, відмовитися від "Північного потоку-2" та відключити SWIFT.

14:02 Путін: "Росія підтримує суверенітет колишніх радянських республік, ситуація з Україною є винятком через зовнішній вплив на цю країну".

13:57

13:40 Сирія готова працювати над вибудовуванням відносин із "ДНР" та "ЛНР", повідомили у канцелярії Асада.

13:26


13:22 Сертифікацію російського газопроводу "Північний потік-2" буде зупинено. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

13:17 У місті Щастя внаслідок обстрілу з боку бойовиків снаряд влучив в трансформатор на території ТЕС.

13:06 Журналісти намагалися з'ясувати у Пєскова питання про "кордони".

12:55 "ЛНР" заявила, що вважає своєю територією всю Луганську область та закликала Україну відвести війська.

"В рамках законодавства наших республік є закони про держкордон, які говорять чітко про те, що територія Луганської народної республіки – це територія колишньої Луганської області... Є наша територія, окупована українськими військами. Я думаю, що ми маємо закликати Україну відвести війська добровільно", - заявив так званий "віце-спікер парламенту ЛНР" .

За його словами, якщо цього не станеться, то буде ухвалено рішення, яке "дозволить встановити мир та відновити нашу (бойовиків – ред.) територіальну цілісність на всій території Луганської народної республіки".

12:37 Держдума РФ одноголосно проголосувала за ратифікацію угоди про дружбу та співпрацю з "ДНР" та "ЛНР", а також ратифікувала договори про дружбу.

12:26 Зеленський пообіцяв опрацювати питання розриву дипвідносин з Росією, а також висловився про введення військового стану: "Ми віримо, що не буде потужної війни проти України, якщо буде, введемо військовий стан".

12:09 Президент Естонії Алар Каріс:

"Ми повинні залишити для України відчиненими двері НАТО... Путін відповідатиме перед наступними поколіннями за свої дії. Європейські лідери мають відповідальність, щоб захистити Україну. Наш обов'язок захищати демократію. Мінімум, що ми можемо зробити, наростити практичну допомогу Україні".

11:59


11:37 Міністр оборони Олексій Резніков звернувся до українців: "Кремль зробив черговий крок до відродження Радянського Союзу. З новим Варшавським пактом і новою Берлінською стіною. Єдине, що відділяє від цього – Україна і українська армія...

Попереду важкі випробування. Будуть втрати. Доведеться пройти через біль, здолати страх і зневіру. Але нас неодмінно чекає перемога. Бо ми на своїй землі і за нами правда”.

10:54 Джонсон вкотре заявив, що Путін готує повномасштабний наступ на Україну.

10:53 На тлі визнання Росією "ЛДНР" вартість квітневого ф'ючерсу на нафту марки Brent перевищила $99 за барель - вперше з 22 вересня 2014 року.

10:29 Міністр оборони України Олексій Резніков: "Кремль не визнав самопроголошені "ДНР/ЛНР", він визнав власну агресію проти України. Ми готові та здатні захистити себе та свій суверенітет. Світ не може мовчати. Санкції? Ще одна цегла у стіні? Нова Берлінська стіна?".

10:20 Генконсульство РФ у Львові припинило роботу.

"У зв'язку зі складною епідеміологічною обстановкою, а також тимчасовою оптимізацією штату Генерального консульства Російської Федерації у Львові, вжитої за аналогією з діями низки західних країн, запис на прийом припинено", - йдеться в повідомленні.

09:55 Нардеп Кіра Рудик розповіла, що було на закритій нараді: "Готуємо заяву ВР щодо рішення РФ про "ЛДНР": РФ виходить із Мінська, Донбас та Крим – це Україна, заклик Заходу до санкцій".

09:51 Разумков заявив, що переговори з РФ зараз не мають сенсу вести - на Путіна вони ніяк не впливають. Потрібно посилити взаємодію із Заходом для запровадження санкцій проти РФ.

"Росія перейшла кордон України і вже не як зелені чоловічки. Ця ситуація відрізняється від тієї, що була в 2014 році в Криму. Але Росія поки не оголошувала офіційно війну", - сказав він.

09:48 Пацієнти, певне, були дуже "раді".

У Свердловській області із санаторію "Липівка" достроково виписали кілька десятків пацієнтів, щоб розмістити на їхніх місцях "біженців" із Донбасу.

09:43 Daily Telegraph пише, що тон Путіна під час його звернення до народу та подання України як неминучої загрози безпеці залишили мало надій на те, що війни ще можна уникнути.

09:28 Голова думського комітету з СНД Калашников (КПРФ) заявив, що "ЛНР" та "ДНР" будуть визнані РФ у межах Донецької та Луганської областей.

Пізніше він спростував заяву та сказав, що в угодах немає жодного слова про "кордони", і їх демаркація — це турбота Донецька та Луганська.

09:07 Ватажок "ДНР" Денис Пушилін підписав указ про добровільну мобілізацію чоловіків віком від 55 років. Учора аналогічний "документ" підписав ватажок "ЛНР".

08:48 Бойовики заявили про вибух авто на трасі Донецьк-Горлівка. Джерело видання OBOZREVATEL, який є співробітником одного із спецпідрозділів, каже, що це черговий фейк окупантів. Він підкреслив, що за таким же сценарієм був "підірваний" автомобіль біля так званого будинку "уряду" в центрі Донецька.

На "підірваному" авто видно сліди від куль, що може говорити про те, що окупанти, ймовірно, підірвали автомобіль, який раніше був обстріляний.

08:20 Постпред США при ООН підтвердила, що її країна запровадить санкції проти Росії 22 лютого.

07:44 Рада безпеки ООН обговорила загострення ситуації на сході України.

"Ризик великомасштабного конфлікту реальний і його слід запобігти за будь-яку ціну", - сказала заступниця генсека ООН Розмарі Дікарло.

Постпред США Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Путін "створює привід для війни" і "розірвав Мінські угоди на шматки". За її словами, нинішні дії Москви "явно є основою для того, щоб спробувати створити привід до подальшого вторгнення в Україну".

"Наслідки російських дій будуть жахливими для України, для Європи та для всього світу", - заявила Томас-Грінфілд.

07:30 В штабі ООС заявили, що протягом минулої доби зафіксовано 84 порушення, 64 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно "Орлан-10", з перетином лінії зіткнення. Внаслідок обстрілу 2 українських військовослужбовців загинули. 12 військовослужбовців отримали поранення. 6 отримали бойові травмування.

За поточну добу зафіксовано 3 порушення, 2 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Втрат серед військовослужбовців ООС немає.

07:26 У донецьких пабліках повідомляють, що у деяких районах Донецька чути стрілянину.

07:03 Вивезених до Львова американських дипломатів евакуюють з України до Польщі.

06:50


06:37 Постпред України при ООН не виключив прямих переговорів із Росією, "якщо вона прийде до здорового глузду і говоритиме".

06:23 Президент Нікарагуа вважає, що рішення Путіна дозволяє уникнути серйозних наслідків конфлікту на Донбасі. На його думку, якщо "ДНР" і "ЛНР" проведуть референдум, їх населення підтримає ідею про входження до складу Росії.

06:20 Японія закликала своїх громадян негайно залишити Україну, оскільки не виключає розширення зони бойових дій.

Зараз влада Японії обговорює введення санкцій проти РФ. Вони можуть торкнутися експорту напівпровідників і високотехнологічної продукції з використанням штучного інтелекту.

02:47 Усі ознаки вказують на те, що Росія рухається до додаткових військових дій в Україні, заявив заступник помічника Байдену з питань нацбезпеки.

02:44 Головні тези звернення Зеленського:

  • нас немає часу на уроки історії! Ми хочемо миру
  • визнання незалежності окупованих районів Донбасу може означати односторонній вихід із Мінських угод
  • міжнародно визнані кордони України залишаться такими ж, незважаючи на дії Росії
  • ми не піддаємось на провокації, наші кордони надійно захищені
  • ми на своїй землі, ми нікого і нічого не боїмося і нікому нічого не віддамо

02:42 Україна вимагає скликати Раду безпеки ООН. Її підтримали Франція та США.