RU  UA

Люди точно не здали Мелітополь: як живе місто під російською окупацією

Вже півтора місяця Мелітополь перебуває під окупацією російськими військами. У місті закінчилися продукти та ліки. Крім того, окупанти проводять мобілізацію українців, вводять незрозумілі податки та викрадають тих, хто не погоджується на співпрацю.

Про це заявив мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров у спецефірі на Апостроф TV.

"В моєму розумінні, гуманітарна катастрофа вже настала, тому що всі супермаркети зачинені, в жодному супермаркеті немає продуктів. В жодній аптеці немає медикаментів у достатній кількості. На жаль, навіть в лікарнях сьогодні медикаменти є лише на екстрений випадок", - пояснив мер міста.

Утім, окупація принесла з собою і мобілізацію. Чоловіків та молодих людей примушують до служби або в "народній поліції", або в збройних силах російської федерації.

"Ми чітко розуміємо, що нашими жителями - нашої України, нашого Мелітополя - вони намагаються створити пушечне м'ясо, яке вони будуть пускати вперед, щоб прикривати своїх солдат за нашими жителями мирного Мелітополя. Сьогодні вони проводять перепис цих людей. Їх попереджають, що треба погоджуватися, дають день-два на обдумування цих завдань. І за день-два будемо дивитися, які дії в них. Але ми чітко все розуміємо, ми бачимо впродовж більше місяця, що якщо з ними хтось не згоден з якихось причин, то вони ув'язнюють людей, садять на підвал і на цьому крапка", - наголосив Федоров.

Також сьогодні окупаційна влада займається пограбунком підприємців та місцевих жителів Мелітополя. У місті вигадали нові податки. При цьому, за словами мера, це робиться без якоїсь конкретної фінансової системи.

"А не вибудовують вони фінансову систему тому, що чітко розуміють, що їм доведеться покинути всі захоплені території як Запорізької, так і Херсонської областей. Так і Донецької, і Луганської", - зазначив міський голова Мелітополя.

За півтора місяця окупації більше ста мелітопольців побували в полоні. Хтось зміг вирватися, а декого тримають там і досі.

"Так вони досі утримують і голову районної ради, і деяких підприємців. Декого вони утримують вже більше місяця. Також сьогодні всього ув'язнено більше 30 моїх колег: голів міст, заступників голів міст, депутатів, які були обрані на місцевих виборах. Це їхні методи, які вони сьогодні декларують", - додав Федоров.

Через полон пройшов і сам мер міста. Івана Федорова утримували в СІЗО Мелітополя - в Мелітопольскому районному відділку поліції. За словами очільника міста, на його прикладі окупанти хотіли показати всім чинним міським головам, що буде з тими, хто не піде на співпрацю.

"Були багатогодинні допити, були нічні допити. В цьому ж СІЗО в сусідніх камерах були допити, катування й тортури жителів, яких вони затримували під час комендантської години. Від мене хотіли, щоб я надав повністю соціально-політичну інформацію: що відбувається в місті, що відбувається в регіоні. Тому що вони зовсім непідготовані прийшли на нашу територію. Вони очікували, що вся влада до них буде лояльною та вся влада буде їх підтримуати", - розповів Федоров.

Ще одним гучним викраденням стала справа місцевої журналістки Світлани Залізецької. Окупанти викрали її батька та змушували жінку повернутися до міста. За даними мера Мелітополя, чоловіка визволили за 4 дні після викрадення, бо зрозуміли, що Світлана знаходиться за кордоном та не зможе прийти.

"Це один із методів тиску на медіа. Також, як і у випадку Світлани, була викрадена ціла родина журналістів, які володіли медіахолдінгом. Таким чином росіяни намагаються повністю закрити об'єктивне медійне поле, щоб жителі окупованих міст могли чути та бачити лише їхню пропаганду", - пояснив Федоров.

Відкритим питанням залишається і колабораціонізм місцевих представників влади, які перейшли на бік окупантів. Одним із таких прикладів стала депутат від "ОПЗЖ", яка зайняла крісло мера Мелітополя. Утім, легітимний голова міста закликає усвідомлювати, що місто - це більше, ніж просто будинки

"Ми маємо розуміти, що місто - це не територія та будинки. Місто - це перш за все люди. А люди точно не здали Мелітополь, тому що вони чітко проявляли свою позицію багато разів. Відносно цієї самозванки, яка проголосила себе мером, вона чітко розуміє, що підписала собі смертний вирок. Вона бачила, що відбувається з революціонерами, які здавали Крим у 2014 році, і чітко розуміє, що буде з нею. Але в неї не було вибору, тому що її керівництво - Балицький Євген Віталійович - навмисне її туди поставив, щоб вона сьогодні була так званою торпедою та керувала містом під його управлінням також", - резюмував Федоров.