RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

На Кремль чекає "сюрприз" із набором до армії: у Bellingcat дали прогноз війни в Україні

З військової точки зору Росія може продовжувати війну в Україні тільки на території сходу та півдня. Проте для цього країні-агресору необхідно знайти ще не менше ніж 150-200 тисяч військових.

Таку думку висловив журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв, пише "BBC News Україна".

"З військової точки зору Росія може продовжити цю війну, але вже не по Києву і не по західній Україні, а тільки на території сходу та півдня. Але навіть заради цього Росії доведеться організувати мобілізацію або якимось іншим способом додати до військовослужбовців, які є зараз, ще не менше 150-200 тисяч”, - зазначив він.

Грозєв наголосив, що РФ не зможе зробити це просто на контрактній основі, якщо не буде залякувань "призовників", щоб вони підписували контракти. Проте все це призведе до політичних потрясінь.

Щодо термінів, то, за словами розслідувача, з військової точки зору, Росія, незважаючи на втрату 15% своїх винищувачів і вертольотів, зможе продовжувати війну в Україні до кінця 2022 року. Водночас у РФ ще багато техніки, але немає достатньо офіцерів та солдатів. За оцінками Bellingcat вони втратили майже 30% батальйонних тактичних груп.

"Але з політичного погляду відповідь буде іншою. Тому що швидше, ніж через кілька місяців, матері дізнаються, скільки їх синів і чоловіків не повернуться з війни. У Росії [втрати] в такій кількості завжди призводили до соціальної кризи. Тому я думаю, що Кремлю буде практично неможливо поповнити необхідну кількість військових, коли оприлюднять реальні втрати на фронті. Я очікую, що це відбудеться протягом місяця", - сказав Грозєв.

Він наголосив, що повернення до Києва взагалі, швидше за все, не буде частиною стратегії РФ. У той же час, готовність Росії продовжувати боротьбу за частини півдня і сходу залежатиме від внутрішньополітичної ситуації.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Джо Байден вперше назвав геноцидом розв'язану Росією війну України.