RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Мобілізація в Україні: як покарають за неявку у військкомат

Зараз мобілізацію в Україні оголошено до 24 травня, але в разі потреби, її буде продовжено. У разі ігнорування повістки винному загрожує покарання від штрафу до кримінальної відповідальності.

Про це пише "На пенсії".

Насамперед мобілізація стосується військовозобов'язаних із найбільш затребуваними професіями. Йдеться про медиків, зв'язківців, фахівців у галузі обчислювальної техніки та радіоелектроніки.

Відповідальність за ухиляння від мобілізації залежить від виду повістки. Тож якщо громадянин ухиляється від постановки на військовий облік, то його притягнуть до адміністративної відповідальності зі стягненням штрафу у розмірі від 510 до 850 гривень. У разі повторної неявки у військкомат протягом року доведеться заплатити від 850 до 1700 гривень.

Якщо ж громадянин ухиляється від мобілізації, його можуть залучити до відповідальності за ст. 335 Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі терміном від трьох до п'яти років.

Як писав "Апостроф", раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов розповів про кількість мобілізованих у країні та якість їх підготовки.