RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Захисники Маріуполя щодо ситуації на "Азовсталі": головні тези брифінгу

Заступник командира полку "Азов" Святослав "Калина" Паламар та офіцер управління розвідки Ілля Самойленко дали брифінг з маріупольського заводу "Азовсталь", який продовжують захищати українські бійці, а окупанти створюють постійні провокації. За їхніми словами, українські захисники вбили в Маріуполі 2,5 тисячі окупантів та поранили ще 5 тисяч - це більше ніж 15% військових втрат ЗС РФ.

Читайте також: Рашисти зміцнюються під Харковом і намагаються утримати коридор у Криму: онлайн подій війни 8 травня

Про це йдеться на брифінгу, трансляцію якої веде hromadske.

Як сказав Святослав Паламар, за ніч українські бійці нарахували 25 ворожих вильотів, зокрема три стратегічних бомбардувальника, а також танки, міномети, снайпери. Він додав, що піхота намагається штурмувати, ведуться інтенсивні обстріли "Азовсталю".

Водночас неможливо сказати чи всіх мирних жителів було евакуйовано через неможливість розібрати завали. За словами Паламара, немає спецтехніки для цього. Офіцер зазначив, що на території "Азовсталі" наразі є багато вбитих як серед цивільних, так і військовослужбовців.

"Два дні тому загинули троє наших військових: один з них від влучення ПТРК в автівку, яка мала забирати цивільних, а двоє інших — загинули під час скидання бомб з безпілотника. Також шестеро було поранено. Така ціна евакуації цивільних з території заводу. Ми не за слова тут, а за народ України. Ми виконуємо свій військовий обов'язок, нам не треба похвали. Ми завжди будемо боротися, поки живі, за справедливість, за те, щоб вивезти цивільних та поранених військових", - наголосив він.

Як наголосив Ілля Самойленко, у Маріуполі вже довгих 2,5 місяці триває осада та захоплення із величезною кількістю жертв серед окупантів та мирних жителів. Він підкреслив, що такого ще не було в історії.

"Найбільш розбиває мені серце те, що відбувається евакуація невеликих груп. Політики відзначають невеликі перемоги — евакуацію кількох десятків та сотень людей, водночас понад 25 тисяч людей було вбито російською армією... Правда в тому, що ми — унікальні. Ніхто не очікував, що ми так довго простоїмо... Багато людей кажуть, що ми — герої. Багато нас називають героями... Ми виконуємо свою роботу... Коли почалося оточення міста, ми вирішили все одно тут стояти і захищати його", - зауважив Самойленко.

Водночас заступник командира полку додав, що у них був наказ захищати місто і ще не було наказу зняти оборону.

За його даними, ЗСУ вбили у Маріуполі 2,5 тисячі російських бойовиків, поранено ще 5 тисяч. Це вже більше ніж 15% військових втрат армії країни-агресора. Також полк "Азов" розгромив понад 60 танків і 30 пошкодив. Водночас було ліквідовано 10% артилерійських систем рашистів.

"Були дні, коли на Маріуполь скидали понад 150 авіабомб. І ми отримали нуль підтримки. Ні повітряної допомоги, ні наземної, ні артилерійської підтримки. Ми фактично були покинуті напризволяще", - додав Самойленко.

Нагадаємо, в "Азові" наголошують, що у соціальних мережах поширюється інформація про те, що українські військовослужбовці з білим прапором вийшли з території заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Полк Нагцвардії запевняє, що ці дані не відповідають дійсності.